Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияПочти всеки трети българин не може да плати всичките си сметки

Почти всеки трети българин не може да плати всичките си сметки

Почти всеки трети българин не може да плати всичките си сметки. Това показва проучване на Eurofund, направено през пролетта. Най-сериозни затруднения в целия Европейски съюз, включително и у нас, хората срещат с плащането на битовите си сметки.
Според проучването, направено през пролетта, 27 процента от хората у нас вече срещат затруднения да плащат сметките си. В европейски мащаб задлъжнялостта на гражданите също расте. Най-голям ръст на задълженията има при битовите сметки, където некоректните платци са се увеличили с 5 процента само за две години.
А ръстът на цената на енергоизточниците се очаква да задълбочи тази тенденция. Има ръст и на необслужените потребителски кредити, а с два процента са се увеличили длъжниците на телекомите. При наемите и вноските за ипотечен кредит няма увеличение на длъжниците в европейски мащаб, но у нас все по-отчетливо се усеща актуализирането на наемите с оглед на растящата инфлация. И не само на тях.
Ето какво казаха столичани как се справят с разходите си:
“За момента не съм просрочвал, но ми направи впечатление че за “Топлофикация София” изравнителната сметка е доста висока, над 750 лева. – Налага ли ви се да се лишавате от някои неща напоследък? – Да, замислям се вече какви разходи правя”.
“Доста имам затруднения, много се качиха всички сметки и е много трудно. – С кое ви е най-трудно? – С тока и с водата. И сега като гледам изравнителните сметки за парното, просто не знам как ще стигна. Май ще трябва да започна две работи, за да успея”.
Освен намирането на втора работа и намаляване на разходите обаче, има и друг вариант да запазим стандарта си на живот в условията на постоянно растяща инфлация. И той е да управляваме активно доходите си, колкото и ограничени да са те.
“Те са свикнали да харчат всичко, което изработят. Но трябва да се знае дори и с малкото изработени средства се запазят 10 процента за черни дни, и нещо повече – ако намерят място за тези пари и ги инвестират в нещо, което може да им даде по-голяма доходност в дългосрочен план, те могат да постигнат цените си и да победят в дългосрочен план инфлацията”, заяви Георги Георгиев, портфолио мениджър.
Не става дума за инвестиции в имоти и влогове, допълват специалистите. А като най-лош вариант за справяне с критична финансова ситуация е бързия кредит, категорични са още те./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular