Sunday, May 12, 2024
HomeАктуално от днесПревозвачески и транспортни фирми излизат на протест край главен път Е-79

Превозвачески и транспортни фирми излизат на протест край главен път Е-79

Превозвачески и транспорни фирми излизат на протест на главен път Е-79 край Дупница. Блокадата ще започне от 10.00 часа в района на бензиностанцията, при отбивката за Самоков. Очаква се над 50 автобуса и камиони да излязат на пътната артерия. Разрешението не допуска спиране на движението при тунела край Дупница. Действията на местните превозвачески и транспортни фирми са част от националните протести на бранша, които започват от вторник и ще продължат до 18-ти май, когато се предвижда да спрат и всички автобусни превози в страната.
Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания – намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ- системата, заявяват от Конфедерацията на автобусните превозвачи.
„Не искаме да слушаме за тортите на премиершата. Това поведение на Кирил Петков е крайно несериозно. Ние сме изправени пред сериозни изпитания. Всичко сме видели. Имало е гладни години, но сме оцелявали. Такова чудо обаче- никога не е било.Пълна некомпетентност и липса на каквато и да било стратегия за управление. Погром! Всеки ден дълбаем към дъното”, коментира собственик на превозваческа фирма от Дупница.
„Протестни действия ще има, защото браншът е в изключително затруднено положение. Надяваме се правителството да чуе нашите искания и при следващата среща с премиера да не се посочва с пръст към вратата. Ако това се случи отново и няма чуваемост излизаме на национален протест и на 18-ти, когато ще бъде блокирана цялата страна” , заяви Николай Николов о, управител на дупнишката фирма „Плам Плюс”, която от години изпълнява международен транспорт.

Припомняме, че в петък част от представителите на бранша напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да се обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата. Веднага след нея те заплашиха с протести и блокади на пътища след 10 май.
„На 18 май сме обявили спиране на целия автобусен транспорт в страната и блокиране на абсолютно всички транспортни връзки. Това не може да продължава – администрацията да се подиграва с нас.Искаме компетентен министър. Искаме министър, който милее за автобусния бранш, не министър, който напада превозвачите, които осигуряват 20% от брутния вътрешен продукт“, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.
“Напрежението расте главоломно, ние не можем да овладеем хората, така че протести ще има още от 10 май, като на 18 май автобусите ще преустановят работа”, допълни Милтенова.

RELATED ARTICLES

Most Popular