Tuesday, May 7, 2024
HomeОживлениеПризванието „Коминочистач“! Ивайло Първанов и Денис Тасев от Радомир са сред най-добрите...

Призванието „Коминочистач“! Ивайло Първанов и Денис Тасев от Радомир са сред най-добрите в късметлийския занаят

Ивайло Първанов: Намирал съм  тухли от  пернишкото земетресение през 2012 г., пазим си телените четки, но работим с нови технологии

Радомирецът е учил занаята 3 години при бай Филип, днес с колегата му Денис имат доволни клиенти в цяла Югозападна България

 

Професията „коминочистач“ е обвита в романтика – „със черни бузи, с черна четка, нелепо смешен силует“, както се пееше в онази песничка на Елвира Георгиева. Но радомирецът Ивайло Първанов разбива всички остарели клишета. Двамата с неговия колега и професионален партньор Денис Тасев са млади, успешни българи, с куп доволни клиенти в целия Югозапад. При това почистването на комини не е основната им сфера на дейност – занимават се с ресторантьорство и градинарство. И единственото, което ги свързва с почти митологичния образ, обвит в сажди и дим, е умението където и да отиват – да създават радост. Затова и валят поръчките на телефона им – 0896211336.

Ивайло Първанов е завършил ТПГ „Никола Вапцаров“ в Радомир, а след това и УНСС, специалност „Търговия“. С него разговаряме за професията, хобито и магията-  „Коминочистач“.

 

Светлана ВИДИНСКА

Г-н Първанов, вярно ли е, че коминочистачите носят щастие?

100 % e вярно. Практиката ни го е доказала многократно. Имаме редовни клиенти и виждаме усмивките им.

Колко често ви докосват за късмет?

В интерес на истината – не много често. И това е така, защото с моя колега Денис не сме от типа коминочистачи, които ще срещнете на „Витошка“ – с черни костюми и цилиндри, преметнали през рамо телена четка. В нашия занаят няма сценичност, професионално ориентирани сме. Но разбира се, случва се понякога клиентите да ни докоснат за късмет, ей така – заради поверието.

Има ли самозванци във вашата професия?

Навсякъде има хора, които чистят комини по старомодния метод. Едва ли мога да ги нарека самозванци, но все пак са далеч от нашите технически възможности, опит, желание. В професията на коминочистача резултатите се виждат. Работата или е свършена, или не. Няма „почти“.

Как изобщо избрахте този занаят?

Преди време работех в една фабрика в София. Там се запознах с майстора на занаята Филип Андреев, който вече не е между живите. Един ден той ме попита: „Искаш ли да станеш коминочистач?“, а аз си помислих: „Това е супер яко, защо не!“. Така станах чирак на Филип и учих занаята три години. Постепенно той ми преотстъпи дейността си и дойде моментът, в който обяви, че вече съм майстор. Сякаш на шега каза: „Ей, майсторче“. Много ми е мил споменът. Първият ми самостоятелен обект бе комин в триетажна къща, собственост на мои приятели. Не беше никак лесно, но се справих.

Зимата ли е „златният“ сезон за коминочистачите?

Не – есента е. При първите опити да се палят печки, когато се вижда, че има някакъв проблем. Според мен не е съвсем вярно, че българинът се сеща за всичко в последния момент. Повечето хора реагират навреме. Разбира се, има и такива, които ни търсят, когато ножът опре до кокал. Това са предимно възрастни хора. Ние никога не връщаме клиенти. Няма случай да сме отказали поръчка.

Имате ли много клиенти?

Не много, но достатъчно. Работим в цяла Югозападна България – Дупница, Радомир, Кюстендил, Трън и т.н. Поддържаме обратна връзка с клиентите си. За нас е важно да имаме приятелски отношения с тях. Повечето са ведри, позитивни хора. На всеки се случва да не е в настроение. Но когато клиентът види, че проблемът с комина е отстранен, очите му светват.

С какви инструменти разполагате? Отмина ли модата на стълбичката и телената четка?

Със сигурност имаме и стълбички, и телени четки в багажника, но като цяло работим с модерна техника. Започвайки от уредите за машинно безпрахово почистване, до камерата за трудно достъпни места. Инструментите ни са специализирани, един куп са, и всеки влиза в употреба. Ние не чистим по остарелия метод с четки и топузи от покрива, при който се трошат керемидите, а със специална сонда, която отдолу, от помещението, всмуква саждите и другите отложили се в комина отпадъци.

Кои са най-често срещаните проблеми с комините в нашите домове?

Основният проблем е, че около 60% се горят сурови дърва. Влагата се изпарява и саждите полепват по комина. Често срещана грешка, която правят хората, стремейки се да решат проблема, е да палят комините. Съветваме ги да не правят така, защото е пожароопасно. По-добре е да потърсят професионална помощ. Имахме клиент в Ковачевци, който се оплака от лошия си късмет – коминът бил толкова запушен, че не успял да го запали. Е, в този случай „лошият късмет“ го е спасил от пожар.

Колко време отнема почистването на един комин?

От 30 минути до 3 часа, в зависимост от сложността на ситуацията. Може и за петнайсетина минути да се реши един проблем. Ето защо е важна профилактиката. Не бива да се чака. Преди да започне отоплителния сезон е добре да се уверим, че коминът е в изправност.

Изпадали ли сте в куриозна ситуация по време на работа?

Спомням си един от първите случаи, когато започнах да работя сам. По онова време бях на 24-25 години. Отивам на адреса, а клиентът казва: „Ама ти ли ще чистиш комина? Много си млад, бе!“. Не вярваше, че ще се справя. Аз обаче си свърших работата и човекът остана доволен. И тъй като имаше склад за дървен материал и се срещаше с доста хора, започна да ме препоръчва на всички. За една година ми изпрати сума ти клиенти. „Разбира си от занаята, не го гледайте, че е толкова млад“ – така ме е представял.

Какви „находки“ сте откривали в комините?

С колегата сме попадали на тухли, попаднали в комините по време на земетресението в Перник през 2012 година. Или пък някой е чистил комина с гюле и въжето се е скъсало – намирали сме и гюлета. Имахме случай в Батановци, при който извадихме от комина овъглен гълъб.

Имате ли хоби, с което се занимавате в свободното време?

В свободното си време обичам да майсторя инструменти, които биха ми били от полза. Влагам доста труд и въображение в това. В нашия занаят почти всички инструменти са „home made“. Сами търсим начини да улесним дейността си.

Вие самият имате ли си късметлийски ритуал или талисман?

Ние самите сме си талисмани – аз и колегата. Късметлийският ни ритуал вероятно се състои в това, че не връщаме клиенти, не отказваме поръчки и се стремим да носим радост, да създаваме настроение на хората.

Когато не сте коминочистач – какъв сте?

Завършил съм търговия и работя в тази сфера и по-точно в ресторантьорския бизнес. Колегата ми също има друга професия, в областта на градинарството. Като коминочистачи печелим дотолкова, че да покриваме разходите си. Това не е основното ни занимание, но върви паралелно. По този начин успяваме да намерим време и да обърнем внимание на всички клиенти.

Какво е Вашето пожелание за Новата 2022 година?

Пожеланието ми към хората е преди всичко да бъдат здрави. Звучи клиширано, но това е най-важното. Нека сами решат дали искат да се ваксинират или не, но да бъдат отговорни, да се пазят. Пожелавам им също да бъдат по-търпеливи и по-усмихнати!

Снимки: Сава Савов

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular