Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионПерникПрокуратурата погна пожара в Перник

Прокуратурата погна пожара в Перник

  • Започна оценка на щетите, огнеборец №1 Николай Николов дойде на огледа

  • Кметът Станислав Владимиров: Общината ще помогне на търговците

Образувано е досъдебно производство за палеж на имущество със значителна стойност за възникналия пожар в централния кооперативен пазар в Перник във вторник, съобщи ОД на МВР. Работи се по всички версии, като разследването продължава под надзора на прокуратурата. На направения повторен оглед е присъствал и директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

Тепърва ще се прави оценка на материалните щети от пожара, каза кметът Станислав Владимиров.

Припомняме, че огънят избухна малко след 21,00 ч. навръх Петровден и бе потушен за около 20 минути. Пострадали хора няма, но са унищожени сергии и стока. Пазарът е общински, а щандовете се наемат от частни търговци.

“Работи се по различни версии – от случаен инцидент до умишлен палеж. Много е рано да коментираме. Водят се разговори и с търговците – те също са част от разследването, те ще кажат на каква стойност, какво са видели. Нека да изчакаме разследващите”, каза кметът Владимиров.

По думите му след повторния оглед е станало ясно, че нанесените от огъня щети са по-малко от очакваните. „По-малко са от това, което изглеждаше на пръв поглед. Самият пожар беше ужасна гледка. Струпването на хартия, на материални касетки, книжен материал също може да е една от причините за тази зловеща картина”, допълни още градоначалникът.

Около една четвърт от пазара е засегната. “Опожарената част лека-полека ще се разчисти. След това ще се прави обследване на самата сграда. Тя видимо е здрава, но все пак трябва да я погледнат конструктори. Ще внеса в ОбС докладна за евентуално подпомагане на търговците на база разходи по документи, които са направили за тази стока, която е унищожена”, посочи Станислав Владимиров.

Кметът благодари на дошлите на място три екипа на РСЗНПБ-Перник, които бързо са локализирали огъня и не са допуснали пламъците да се пренесат в намиращите се в съседство жилищни сгради. “Такава бърза и адекватна реакция и организация, просто шапка им свалям. Само заслужават похвала!”, категоричен е Владимиров.

В сряда сутринта сергиите, които не са засегнати от пожара, вече работеха, а останалите до късно през деня останаха с ограничителна лента, като на мястото имаше разследващи.

Един от щандовете, погълнати от огнената стихия, е този на Антон Теофилов. Той работи на пазара от 10 години. “Щетите са огромни. Кантари, маси, всичко е изгоряло”, разказа търговецът пред БНТ. Унищожена е и цялата му продукция от череши. Според Антон условията за работа на пазара не са добри.

Голяма част от сградата на пазара не се използва, а търговията е изнесена на тротоара пред нея. Затова от общината за в бъдеще обмислят преустройство на пазара, така че да бъде той по-функционален.

Все още не е ясно кога пазарът, който е единствен в Перник, ще заработи в цялостния си вид.

RELATED ARTICLES

Most Popular