Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниСвятПроф. Дронзина: Хибридната война срещу Македония се водеше от България

Проф. Дронзина: Хибридната война срещу Македония се водеше от България

По време на изборите в Македония по-голямата част от хибридната война се водеше от територията на България, защото там се намира и централата на руското разузнаване.

Това каза в Скопие проф. Татяна Дронзина от Софийския университет по време на форума за Регионална сигурност “Хибридните заплахи и тяхното отражение върху демократичните предизвикателства за регионалното сътрудничество”.

“Аз лично се присъединявам към мнението на колегите, че трябва да се борим заедно, защото бъдещето както на България, така и на Македония е в Европейския съюз (ЕС) и НАТО”, подчерта българският учен. Според проф. Дронзина “хибридните заплахи са налице и това най-много си личи в работата на медиите, политическите партии, които не работят в полза на националните интереси при вземането на важни решения в България, защото решенията се взимат отвън или пък за тях се питат други хора”.

„Хибридната заплаха застрашава всички държави от Югоизточна Европа. Трябва да поздравим завръщането на американския интерес към Балканите. По този начин ще приключи евроатлантическата интеграция и по-бързо ще бъдат разрешени някои открити въпроси”, каза от своя страна заместник-ректорът на Скопския университет Мариян Гюровски.

“Последните хибридни заплахи са сериозна заплаха за националната сигурност както в нашата страна, така и в региона. През последните години имаше ясни доказателства и факти, че и ние като страна сме изправени пред тези заплахи. Поради тази причина правителството изготви план за решителни действия за борба срещу дезинформациите”, каза от своя страна директорът на Агенцията за национална сигурност Виктор Димовски. /МИА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular