Wednesday, May 8, 2024
HomeАктуално от днесРадослава Чеканска: С ангелите на планината извървяхме труден път до пункта

Радослава Чеканска: С ангелите на планината извървяхме труден път до пункта

Ексдепутатът от ГЕРБ Радослава Чеканска, която е един от хората, допринесли за израждането на Контролно информационния пункт „Седемте рилски езера“, уважи събитието в Посетителския център на Национален парк „Рила“ в курорта  Паничище. За Вяра тя каза: „Щастлива съм, че днес присъствах на официалното предоставяне на помещения от Контролно информационния пункт „Седемте рилски езера“ за ползване от ПСС- Дупница. Заедно с всеотдайните спасители от града и НП ”Рила” извървяхме труден път, но успяхме да осъществим един изключително важен и хуманен проект, свързан с осигуряване на собствена база за планинските спасители. Всичко започна от една приемна през пролетта на 2019 год., когато ръководителят на местния отряд в Дупница Кирил Чолаков дойде и ми разказа как изпълняват всяка своя мисия. В продължение на години „ангелите на планината” трябваше да пътуват от Дупница и да извървят целия път до циркуса на „Седемте рилски езера” или до съседни туристически обекти, за да могат да окажат помощ на пострадали и загубени в планината. Организацията на всяка акция им отнемаше време и усилия. Нужна бе база високо в планината, където спасителите да дежурят и да могат да реагират максимално бързо. Място, където да бъде съхранявана необходимата им екипировка, техника и условия за спасителни дейности. Дойдоха за съдействие, след като в продължение на 4 години бяха търсили помощ от различни институции и министерства, но без резултат.

След този разговор приех като своя лична кауза изграждането на пункт високо в планината Рила. Отне много време и усилия от страна на десетки хора и институции – до днес! В началото сериозна подкрепа и разбиране получихме от Емил Димитров, който в този период бе министър на МОСВ, община Сапарева баня, както и от предходното ръководство на НП „Рила”. Ръка ни подадоха всички институции, свързани с издаването на необходимите документи и разрешителни за изграждане на стратегическия пункт.

И ето ни днес, когато заедно със спасителите Емил Нешев, Кирил Чолаков, Божидар Джокин , кметът на Сапарева баня Калин Гелев и представители на всички институции можем да се поздравим с добрия краен резултат.

Пожелавам на планинските ни спасители лично здраве и успешни акции! За мен бе чест да бъда част от този екип и проект!”

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular