Monday, May 6, 2024
HomeОживлениеРазложкият чауш вече си има музей

Разложкият чауш вече си има музей

Разлог има нов музеен обект, който съхранява самобитни обичаи, отличаващи градът – пазител на традициите, като център на българщината.

В сряда представители на Община Разлог и Исторически музей-Разлог откриха официално “Музей на Разложкия чауш”, с тържествена литургия, отслужена от отец Димитър Белчин, празнична програма и официално прерязване на български трикольор.

По време на празничното събитие, уважено от десетки жители и гости на Разлог, обръщение към всички присъстващи направиха Иван Гюров (ВриД Кмет на Община Разлог) и д-р Христина Манова (директор на Исторически-музей Разлог). Гюров и Манова подчертаха, че “Музей на Разложкия чауш” ще пази традициите от незапомнени времена и културното наследство на България, предоставяйки възможност на неговите посетители да се облекат в кожи и да се превърнат в истински Разложки чауши, майки и баби ще могат да заденат децата си в цедилки, а всички гости на историческия обект могат да се запознаят с празничните обичаи  “От Бъдни вечер до Гергьовден”.

Официалното откриване се превърна в истински празник на Разложкия чауш, с участието на представители на седемте квартала на Разлог, които представиха древен ритуал за гонене на злите сили. По повод откриването на новия музеен обект, специални музикални поздрави отправиха група “Дечко” към ОДЗ “Д-р Елиза Астинова” и клуб по народни танци към НУ “Св. св. Кирил и Методий”.

По време на официалното откриване специални благодарност за подкрепата, оказана при реализиране на идеята, получиха Министерство на културата, Община Разлог, Национален исторически музей – София, Димитър Парапунов, Борис Ракладжиев, представители на кукерските групи от Разлог, участници в тържествената програма, приятели и гости на новооткрития музеен обект.

RELATED ARTICLES

Most Popular