Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаСамодейците на Бистрица с престижни награди на фолклорни фестивали в Кладница, Лoкорско...

Самодейците на Бистрица с престижни награди на фолклорни фестивали в Кладница, Лoкорско и Чавдар

Иван Владимиров спечели второ място на надпяване в Лoкорско

Самодейците на дупнишкото село Бистрица завоюваха престижни награди на фолклорни фестивали в страната. Женската фолклорна група и Мъжката фолклорна група „Бистришки извори” спечелиха второ място на фестивала „Витошки напеви”, провел се на 2 юли в пернишкото село Кладница. Отличието е в раздел „Традиционен фолклор”.
Гласовитите бистричанки и бистричани се представиха отлично и на фестивала „ Да запеем заедно песните на Средногорието“, проведен на 26 юни в софийското село Чавдар. Наградата им е участие и запис в предването „От българско по-българско” на телевизия „Скат”. „На фестивала в Чавдар двете групи участваха с по две изпълнения. Милчо Павлов и Деси Крумова, които са дядо и внучка, се представиха като солисти. Нашите самодейци впечатлиха с акапелно изпълнение на автентична шопска песен – „Жална, горо”. Фолклористката на телевизията Ирина Славчева бе изключително въодушевена. Тя похвали и покани двете групи за участие в предаването. Каза, че с тази песен нашите изпълнители са показали магията на акапелното пеене. Подчерта, че това е начинът да се привличат младите хора”, разказа секретарят на читалище „Светлина 1927” Силвия Начева.
Иван Владимиров има награда като солист от фестивала „Шопска песен”, проведен в софийското село Лoкорско на 5 юни. „В Лoкорско също пяха и женската, и мъжката група. Там като солисти се изявиха Иван Владимиров и Даниела Крумова. Всички се представиха на ниво, но конкуренцията беше много голяма и награда получи само Иван. Двете групи стават все по-добри. Голям подем имат жените, при които има и нови попълнения. Към групата се присъединиха три млади дами, които наследяват песните и се учат как да ги изпълняват от възрастните”, коментираха от читалищното ръководство.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular