Sunday, May 12, 2024
HomeРегионБобов долСамодейците от Мало село спечелиха 6 златни медала на фестивал в Говедарци

Самодейците от Мало село спечелиха 6 златни медала на фестивал в Говедарци

 

Групата получи парична награда за представяне на обичая „Жътва“, а Дария Огнянова – за солово изпълнение

 

Самодейците от Мало село за пореден път представиха достойно Бобовдолска община на фолклорен фестивал с национално значение. Певците и танцьорите и техните ръководители Венцислава Петрова и Бойко Седевчов донесоха на бобовдолското село 6 златни медала и дипломи за първо място от фестивала „Дар от природата”, който е включен в Националния календар на Европейската година на културното наследство. За представянето на обичая „Жътва“ малоселци получиха паричната награда, предоставяна от организаторите на фестивала. Дария Огнянова има парична награда за солово акапелно пеене. Останалите златни медали са на Детската вокална група „Малоселски бисерчета“, включваща деца до 12 години, Детската вокална група „Малоселски бисери“ с деца до 18 години, Женската вокална група „Малоселски бисери“, съставена от изпълнители над 18 години, Танцовия състав „Рипни тропни“, и дуета Галина Ганчева и Елена Георгиева.

„Това бе първото ни участие във фестивала в Говедарци, в който се включиха всички самодейци на читалище „Пробуда -1916“ – от 86-годишната баба Цецка до малкия Марти, който още няма 7 години. На сцената показахме всичко, свързано с жътвата в миналото, как нивата са били дори майките с пеленачета, за да прибират реколтата, жените се молиха за дъжд. Групата представи своя авторска песен – „Жътвар жътва жъне“. Вече са малко хората, които изпълняват автентични песни. Ние се представихме с изцяло автентичен репертоар.

Показахме и две народни носии от 30-те години на 20 век. Никол Дангова облече невестинска (булчинска) носия от Трънско, която бе представена подробно от Яница Кирилова. Наталия Огнянова бе пременена в носия от Разметаница, също от 30-те години миналия век, която представи Теодора Илиева. И двете носии са много богати и красиви. Булчинската се откроява със специфичното забраждане с две червени забрадки вало и дувале, захванати с венец.

Характерен за разметанишката носия е казмирът от вълнен плат, украсен със сърма. Всичко, което правим, е за да предадем на по-младите обичаите и традициите и те да се съхранят за следващите поколения“, обясни председателят на читалището Росица Борисова.

Следващите изяви на самодейците са на фестивала „Неделински двуглас“, който ще се проведе от 1 до 3 септември в Неделино.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular