Tuesday, May 7, 2024
HomeАктуално от днесСедем български граждани са в неизвестност след пожара на ферибот край остров...

Седем български граждани са в неизвестност след пожара на ферибот край остров Корфу

Продължава издирването на изчезналите от запалилия се ферибот край остров Корфу. Това заяви на извънреден брифинг на Министерството на външните работи зам.-министърът Велислава Петрова. Към този момент 12 души остават в неизвестност като по данни на гръцките власти седем от тях са с потвърдено българско гражданство, има съмнение за още двама, но засега не е изяснена тяхната националност.

Според предварителната информация от вчера на борда на ферибота са били 127 български граждани. Те са евакуирани и са настанени в хотели на остров Корфу.

По указание на премиера Кирил Петков от вчера е сформиран кризисен щаб.

„Задграничните представителства на България в Гърция имат непрекъснат контакт гръцките власти, за да подават възможно най-адекватна информация за инцидента.

Консулът на България в Солун още вчера е посетил българските граждани и дори в момента е на място.

На всички евакуирани са осигурени храна и напитки като сред тях има и деца, които са в добро здравословно състояние.

Към настоящия момент двама души са настанени в лечебно заведение на остров Корфу. Единият от тях е интубиран, а другият е в стабилно състояние“, добави Петрова.

Очаква се днес българските граждани да бъдат транспортирани до Игуменица, след което ще могат да осъществят пътуването си до Италия или да се върнат в България.

МВнР ще осигури безпрепятственото им завръщане в България, тъй като част от хората нямат лични документи.

RELATED ARTICLES

Most Popular