Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаСтотици дупничани искат справедливост от Темида по случая Дебора

Стотици дупничани искат справедливост от Темида по случая Дебора

Градът се включи в националния протест в подкрепа на малтретираното 18-годишно момиче

Стотици дупничани изпълниха пространството пред Съдебната палата в Дупница, за да кажат “НЕ” на агресията и в знак на подкрепа към 18-годишната Дебора от Стара Загора, която бе нарязана зверски с макетен нож от своя приятел. Протестиращите настояваха Темида да чуе призивите им за справедливост, а полицията и прокуратурата да свършат работата си докрай, според закона и морала. С плакати “Нито една повече”, “Не на насилието” и “Справедливост”, дупничани изкачиха стълбите пред сградата на съда, за да покажат, че в България има гражданско общество и гражданска съвест, които няма да си затворят очите и да се примирят с решението на съдия Татяна Гьонова от Стара Загора.

“400 шева след нападение с нож не стигат на съда да остави обвинен в ареста. Това е правосъдието в България. Подкупно и неадекватно… Искаме и ще настояваме за справедливост!”, декларираха протестиращите в Дупница, които се включиха в националната инициатива “Аз не съм жертва”.

Асен Кирилов, организатор на протеста: Държавата трябва да влезе в своята роля

“Трябва да се взимат адекватни мерки срещу тези арогантни престъпления, които се извършват срещу жени. Крайно време е прокуратурата и съда да работят така, че тези хора да получат заслуженото, а не всичко да минава проформа. Искам да помоля родителите на момчета, да ги учат от малки, че жените са ценност. Към тях не трябва по никакъв начин да се посяга. Ако има някакъв проблем, нещата се решават по друг начин, а не с арогантност. Известно е, че навсякъде има психопати, които могат да посегнат. Тогава държавата трябва да влезе в своята роля и да направи така, че следващият да помисли дали трябва да направи подобно нещо”, заяви Асен Кирилов.

Магдалена Зарева, пенсиониран педагог: Хората се събудиха вече и търсят справедливост

„Срам и позор е това нещо за всички доктори, които са се подписали под решението за лека телесна повреда. Тези хора трябва веднага да се уволнят дисциплинарно. Това е срам и позор! Европа и светът ни гледат! Добре, че народът се надигна иначе нямаше и да го заловят този престъпник. Хората се събудиха вече, за да покажат, че има гражданско общество. Но трябва цялата държава да се събуди хубаво и да се търси справедливост. Такъв човек трябва да получи сурово наказание. Слушам 10 години, ама нали разбирате, че после ще го изкарат “много примерен”, ще го пуснат и край. Ще почне да търси отмъщение….Животът на такъв насилник трябва да е в затвора и там да получи справедливост.

Д-р Методи Попов, инфекционист от Дупница: Ако физическите белези могат да бъда заличени, то травмите в душата остават за цял живот

„Дойдох по много причини тук пред Съдебната палата.Аз съм живял около 6 год. в Стара Загора. Това е град, който е свързан с мен. Но основното, разбира се, заради което съм тук е насилието, на което станахме свидетели. За съжаление в последните години ставаме по-чести свидетели на подобни случаи, като не говорим само за физическо, но и за емоционалното насилие. Виждаме дори лидери, световни и политически, които употребяват реч на омразата, а това кара едни непълнолетни деца да копират подобно поведение. Всички ние тук осъждаме мъжа от Стара Загора, който е постъпил като живодер. Но всякакъв вид насилие , било то физическо или емоционално би трябвало да бъде изкоренено. И най-сетне се радвам, че българите лека-полека започват да си отварят очите”, сподели д-р Методи Попов, който бе сред протестиращите пред сградата на съда в Дупница. „Дали това е лека телесна повреда или с друга тежест е в компетенциите на лекарите по съдебна медицина. Те са тези, които трябва да се произнесат. В случая психическата травма е по-страшна, защото тя ще остане до живот. Ако физическите белези могат да бъдат добре заличени, то белезите в душата остават. По тази причина смятам, че в конкретния случай българският съд е несправедлив”, смята медикът.

Миглена Николова: Справедливостта отива не при жертвата, а при този, който има повече пари

„Дойдох провокирана от факта, че поне на този случай се даде гласност. Има много случаи, за които не се е дала такава гласност и те остават забравени в един подкупен съд. Чудя се щом 400 шева са лека телесна повреда, какво значи средна телесна повреда? Сигурно смърт! Жените трябва да се разхождат спокойно по улиците, без да се страхуват, че някой може да ги нападне, изнасили или гаджето им да ги пребие. Човекът, от който се очаква, че трябва да ти бъде най-близкия и който да те пази. В случая този човек е постъпил така, че тя цял живот няма да може да се излекува физически и психически”, заяви 19-годишната Миглена Николова. Тя настоява за справедлива присъда за мъжа, който наряза с макетен нож 18-годишната Дебора от Стара Загора. „Такъв човек трябва да получи доживотен затвор. Да умреш е лесно, но да живееш с мисълта за извършеното е много по-трудно. Българският съд и прокуратурата не са независими. Има много, които са подкупни. Такива хора има в парламента, и в администрацията. Справедливостта отива не при жертвата, а при този, който има повече пари”, смята младата жена. Тя се обърна с призива: – „Не си пазете дъщерите, а си възпитавайте момчетата!”

(СНИМКИ) И Дупница протестира заради нарязаното момиче

RELATED ARTICLES

Most Popular