Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградСтотици миряни почетоха Св. Лука на свещено място край село Брежани

Стотици миряни почетоха Св. Лука на свещено място край село Брежани

Стотици миряни от село Брежани, цяла симитлийска община и околията почетоха Св. Лука в свещено място край планинското село. В местността „Райчов валог” в Горната махала на село Брежани е разположен малък параклис, носещ името на светеца. Възрастните жители на селото разказват, че мястото е свещено и допълват, че някога там е имало църква от времето на Първата българска държава.

Параклисът край старото оброчище е изграден със съвместни усилия между жителите на планинското село и Община Симитли. Мястото също е било облагородено, така че да бъде приятно и удобно за всички, които в делник и празник решат да го посетят.
В неделния ден отец Яне, отец Велизар и отец Величко отслужиха литургия на мястото, след което осветиха курбан.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Вилимир Александров, кметът на село Брежани Благой Стефанов, кметът на село Полето Иван Манчев, кметът на селата Сенокос и Мечкул Цветанка Илчова също уважиха празника, като запалиха свещ за здраве и поздравиха миряните.
Слънчевото и топло време допринесоха още повече за хубавото настроение на събралите се край параклиса. Всички си пожелаха много здраве и все хубави поводи, на които да се събират заедно.

По традиция българската православна църква почина Св. Лука на 18-ти октомври.
Св. Лука бил апостол от Седемдесетте и спътник на св. ап. Павел. Написал третото Евангелие и книгата “Деяния на светите апостоли”. Свети Лука се родил в Антиохия Сирийска. Бил лекар и живописец, според свидетелството на Филосторгий и Никифор Калист.

 

Според Преданието, той нарисувал иконата на Божията Майка и много проповядвал за Христа, най-вече ­ в Египет и Беотия (Средна Гърция). Загинал мъченически на 80-годишна възраст в гръцката страна Ахаия. В 360 г. мощите му били пренесени в Константинопол. Паметта му се почита от светата Църква на 18 октомври.

RELATED ARTICLES

Most Popular