Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградСурвакари гониха злите сили на фестивал в Благоевград, Трети квартал спечели награда...

Сурвакари гониха злите сили на фестивал в Благоевград, Трети квартал спечели награда за най-добра маска

Стотици сурвакари гониха злите сили по време на дванайсетия Фестивал на сурвакарските групи в Благоевград. Кукери, облечени в традиционни костюми и старци със страшни маски и звънци, дефилираха по един от централните булеварди на града. Тази година във фестивала участваха тринайсет групи от Благоевград и околните населени места. Всяка една от тях представи и ритуал, свързан с българския бит и култура. Възрастни жени, деца и младоженци се включиха в пресъздаването на венчавка, подредиха трапеза за Бъдни вечер, показаха и характерни за тази край обичаи.


В кукерски костюми бяха предрешени не само мъже. Тези традиции се предават и децата с желание се включват, споделиха по-възрастни от тях, които от десетилетия обличат кукерски костюми. Техни деца – момчета, а и момичета, скачаха с тежките кожи наравно с бащите си.


С кръшни хора моми и ергени, облечени в носии, празнуваха, докато кукерите гонеха злото от Благоевград. Във всяка една от групите имаше и мечки, и мечкари. Те бореха най-любопитните, подали се извън загражденията, за да виждат по-добре дефилето. В групите не липсваха и маски със съвременни персонажи.
Фестивала откри кметът на Благоевград. Дефилето на групите оценява жури в състав: Румяна Хаджиева – етнограф в Регионален исторически музей, Иван Милушев – директор на Градска художествена галерия-Благоевград и гл.ас.д-р Венцислав Божинов от катедра „Етнология и балканистика“ към Югозападен университет „Неофит Рилски“-Благоевград.

Бяха връчени награди на 13-те сурвакарски групи. Кметът инж. Румен Томов награди участниците. „Благодаря Ви, че съхранявате традициите и ги предавате на Вашите деца! Благодарим Ви за този празник, който е наслада за очите и душата! Така ще се запазим като българи!“, каза градоначалникът.

Ето и наградените:

  1. ИЗГРЕВ – „Най-добра колоритна младоженска двойка“
  2. ГРАМАДА – I група – „Най-добра мечкарска група”
  3. ЗЕЛЕН ДОЛ – „Артистичност”
  4. ГРАМАДА – II група –  „Най-добра композиция”
  5. СТРУМСКО – „Масовост”
  6. ЛОГОДАЖ – „Иновации”
  7. ПРЕДЕЛ МАХАЛА – „Най-атрактивен образ на злите сили“
  8. I КВАРТАЛ – „Най-добра хореография“
  9. ПОКРОВНИК – „Най-добра маска пародия“
  10. ПЛАЖА – „Най-добра танцова група“
  11. III КВАРТАЛ – „Най-добра маска и костюм“
  12. ПАДЕШ – „Най-артистични старци“
  13. ЛЕШКО – „Придържане към традициите“

Жителите и гости на Благоевград имаха възможността да се насладят на богата програма, наситена с много танци, хора, атрактивни костюми и веселие. Водещ на събитието бе Станислав Кимчев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular