Monday, May 6, 2024
HomeРегионБанскоСъдбата на блокираните украинци и руснаци в Банско остава неясна! Министърът на...

Съдбата на блокираните украинци и руснаци в Банско остава неясна! Министърът на туризма Христо Проданов не намери време за среща с местните хотелиери

  • Малин Бистрин: Жалка ситуация, останахме с горчив привкус

  • В хотела си имам чуждестранен турист с блокирани сметки, не може дори да си плати лечението в болница, няма да го оставим и ще проявим човещина

Срещата между хотелиерите в Банско и представителите на държавата така и не се състоя. В понеделник министърът на туризма Христо Проданов трябваше да посети курорта и заедно с представителите на бранша да решат как да процедират с останалите блокирани туристи от Украйна и Русия. В момента те няма как да се приберат по родните си места заради началото на военния конфликт и наложените санкции, които ги завариха, докато почиват в Банско. За изненада на хотелиерите обаче нито един представител на управлението на държавата така и не се появи на предварително обявена среща.
„Срещата не се случи по необясними причини. Ние се събрахме, но министърът на туризма така и не дойде, никой не дойде. Трябваше да се появи и Илин Димитров, който е председател на Комисията на туризъм в парламента, но и него го нямаше. Вече сме късния следобед, а никой все още не ни се е обадил, за да каже защо срещата не се състоя, нито да я пренасрочи, нито нищо. Много жалка ситуация. За съжаление останахме с горчив привкус от всичко това. По-късно се появиха слухове, че депутатът Илин Димитров е бил контактен със заразен с Ковид-19, но никой не ни го потвърди. А и можеше това да ни бъде казано предварително, вместо да стоим и чакаме“, каза пред „Вяра“ председателят на Сдружението на туристическия бизнес в Банско – Малин Бистрин.


Освен него, за срещата са дошли още кметът на Банско Иван Кадев, представители на бранша и Българска банка за развитие, местни хора и бизнесмени. Така все още никой не знае кога точно украинските и руските туристи ще могат да си тръгнат от курорта.
„На срещата не обсъждахме нищо. Всичко се обезсмисля, защото въпросите ни бяха към министъра, а представители на държавата липсваха. Ние нямаме нужда някой да ни разяснява за кредитите с по-висока лихва или други подобни неща. Ситуацията в момента е съвсем друга. Трябва от държавата да ни дадат насоки, за да знаем какво да правим. Въпросът с останалите туристи остава висящ. Имаме информация, че започва организация за пътуване до Истанбул и оттам ще започнат извозвания за страните. Това би помогнало на туристите, които останаха тук. Но някои от тях са с блокирани сметки и спрени банкови карти. Дори в моя хотел имаме случай с гост, който е останал без каквито и да е пари. На него му се наложи да прекара няколко дни в болница и сега дори не може да си плати лечението там, защото всичките му сметки са блокирани. Казва, че картата му е спряна и няма откъде да вземе пари. Представете си, че сте в чужбина и изведнъж оставате без никакви пари. Но ние им помагаме, изхранваме ги, проявяваме човещина. Дано час по-скоро конфликтът утихне и обстановката се нормализира“, завърши Малин Бистрин.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular