Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаСъдът отказа прекратяване на делото за Дупнишката популярна каса

Съдът отказа прекратяване на делото за Дупнишката популярна каса

Измамени са 225 души с 3 млн. лв.

Окръжният съд в Кюстендил остави без уважение искането за прекратяване на съдебното производство по делото, известно като „Дупнишка популярна каса” и му даде ход по общия ред по време на разпоредителното заседание.

Подсъдима е дупничанката Ивона Близнакова, срещу която има три обвинения – за причинени значителни вреди от извършване на банкови сделки в периода от 29.08.2002 г. до 18.05.2016 г. , за пране на пари, като имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък, в периода от 15.01.2010 г. до 20.01.2015 г. и за избягване на плащане на данъчни задължения в особено големи размери, чрез потвърждаване на неистина в данъчни декларации, в периода от 25.03.2011 г. до 30.03.2016 г.

Дупнишката популярна каса стана известна преди няколко години, когато десетки вложители се оказа, че не могат да си изтеглят парите. Единият от шефовете на Касата Георги Близнаков се самоуби, а сега подсъдима е съпругата му. Пострадалите, според обвинителния акт, от престъплението са 225 души с общо суми над 3 млн. лв.

Съдът, под председателството на съдия Надя Георгиева, в състав с двама съдебни заседатели, остави без уважение исканията на защитата на подсъдимата Ивона Близнакова за спиране на наказателното производство, за прекратяване на съдебното производство и връщане на Обвинителния акт на прокуратурата за допълнително разследване. Определението в частта, в която съдът отказва прекратяване на съдебното производство и да вземе мярка за неотклонение на обвиняемата, подлежи на обжалване и протестиране пред САС в 7- дневен срок.

Окръжен съд – Кюстендил остави без уважение молбите от пострадали за конституиране като граждански ищци.
Първото заседание по делото е насрочено за 12 март 2024 година./“24 часа“

 

RELATED ARTICLES

Most Popular