Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендилСъс специално съоръжение спират отпадъците по река Банщица

Със специално съоръжение спират отпадъците по река Банщица

Областна администрация – Кюстендил ще подкрепи идеята на доброволците от Сдружение “Чиста Струма“ за поставянето на съоръжение, което да спира и “улавяне“ отпадъците от река Банщица, след което те да бъдат извозвани съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Кюстендил. Целта е вече не просто да се почиства реката регулярно, а да намалим притока на отпадъците, обясниха от сдружението.

“Имате нашата институционална подкрепа. Което е в компетенциите и възможностите ни, ще съдействаме за документалната част, както и пред други институции да се придвижи проектът“, заяви инж. Александър Пандурски. Заедно със заместника си Валентина Караганова, областният управител се срещна с представители на сдружението, които му разказаха повече за своята идея и за доброволческата си дейност досега.

Инж. Пандурски ги поздрави за инициативата по почистване на река Банщица. “Свършихте много добра работа досега, адмирации за което! Трябва да сме признателни на хора, като вас, които се грижат за природата. Ако търсим само кой да свърши работата, означава неосъзнаване, че ние също сме част от проблема със замърсяването. Вярвам, че с добър пример може да се въздейства на хората“, посочи Александър Пандурски.

“Знаем, че за река Банщица отговарят няколко институции. Ние, като общество, искаме тя да бъде по-чиста, да се сложи това съоръжение, а без вашето партньорство и съдействие това трудно би се случило. В момента идеята е на етап прочуване – дали е допустимо, съгласно законите, да бъде поставено такова съоръжение и какви разрешения съответно трябват за него“, обясниха от “Чиста Струма“.

“През последните години прави впечатление колко е замърсена реката с пластмасов и всякакъв друг отпадък. Първо наблюдавахме Струма. Направихме едно събитие преди години и дойдоха над 300 – 400 доброволци, почистихме 5 пункта и извадихме доста отпадъци. Задълбахме повече в проблема, идентифицирахме източниците и видяхме притока на река Банщица какво носи. Направихме добро партньорство с ромската махала. Целта вече е не просто да почистим реката, а да започне намаляването на притока на отпадък. С Община Кюстендил, с Областна управа, с Басейнова дирекция, РИОСВ – работим добре с всички институции. Ние сме доброволци в тези начинания и без институциите няма как да се случват нещата“, посочиха от сдружението.

Те разказаха също, че са направили 14-дневно почистване с техника на река Банщица и са извадени хиляди тонове отпадъци. “Прави ни впечатление, че, където и да организираме такива кампании по почистване, хората ни посрещат сърдечно и се включват“, споделиха още доброволците.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular