Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниСвятС влака до Киев – Макрон, Шолц и Драги!

С влака до Киев – Макрон, Шолц и Драги!

Очаква се на 17 юни ЕК да даде своето становище за статута на кандидат за Украйна

Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги пристигнаха с влак в украинската столица, където ще се срещнат с президента Володимир Зеленски. Междувременно Киев заяви, че спешно се нуждае от още оръжия, за да спре напредъка на руските сили на юг и на изток в Украйна.
Тримата европейски лидери искат да отхвърлят критиките в самата Украйна за начина, по който те реагират на войната. Пред германския вестник “Билд” Шолц каза, че искат да покажат не само солидарност, но и да уверят, че помощта – финансова, хуманитарна, но също така и когато става дума за оръжия – ще продължи. Надеждите на Украйна за присъединяване към Европейския съюз без съмнение ще бъдат сред темите за разговор с украинския президент.
Визитата идва ден преди Европейската комисия да направи препоръка за статута на Украйна като кандидат за членство в блока.
Тримата лидери ще разговарят с украинския президент Володимир Зеленски за по-нататъшната подкрепа за страната му и за нейното желание да бъде приета в Европейския съюз.
Очаква се на 17 юни Европейската комисия да даде своето становище относно статута на кандидат за Украйна.

Пътуването на тримата бе планирано от дни, но от съображения за сигурност беше официално потвърдено малко преди пристигането им в украинската столица.
Сега стана ясно, че Шолц е летял със самолет снощи до Южна Полша. Малко след полунощ той, Макрон и Драги са тръгнали с влак от граничния град Пшемишъл.
В Киев към тримата ще се присъедини и румънският президент Клаус Йоханис, който е избрал друг маршрут дотам.

RELATED ARTICLES

Most Popular