Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионСапарева баняС майсторска пита в ръце, симпатизанти на ГЕРБ- Ресилово благодариха на кмета...

С майсторска пита в ръце, симпатизанти на ГЕРБ- Ресилово благодариха на кмета Калин Гелев и му пожелаха успех

  • Гелев: Сапарева баня е най-доброто място за живеене и най-перспективната община в региона

  • Имаме проекти за ремонти на 7 улици и покрива на кметството и за изграждане на две игрища в Ресилово, посочи кметът

 

С вкусна пита, симпатизанти на ПП ГЕРБ от Ресилово гостуваха на кмета на община Сапарева баня Калин Гелев. С майсторски извъртяната погача те му благодариха за постигнатото в последните 4 години и му пожелаха победа на предстоящите избори, в които той участва като кандидат-кмет за трети мандат. Покрай почерпката гостите получиха актуална информация за част от реализираното от общината през изтичащия мандат. Калин Гелев запозна присъстващите с проектите, които смята да реализира, ако на вота на 29 октомври получи подкрепа. Той подчерта, че Сапарева баня е най-доброто място за живеене и най-перспективната община в региона от двете страни на границата ни със Сърбия и Македония. Че общината става все по-привлекателна за инвестиции.

„Само в последно време в Сапарева баня бяха отворени два четиризвездни хотела. В курортното селище Паничище също бяха отворени два четиризвездни хотела“, горд е кметът. Калин Гелев многократно подчерта: „Общината е водеща в цяла Югозападна България като желание за инвестиционни намерения и построяването на къщи за гости във всички населени места. Това със сигурност е факторът, допринасящ за облагородяване на всяко населено място и облекчаване живота на жителите“. Къщите за гости в общината вече са 240. Във всяко от селата Сапарево, Овчарци и Ресилово има по над 8 къщи за гости.

Спрямо останалите населени места в Кюстендилска област демографската криза, обхванала страната ни, най-слабо се усеща в община Сапарева баня. Благодарение на развитието на градчето, там безработицата вече не е проблем. В планинската община работната ръка сега не достига.

Общинският кмет посочи, че направеното за Ресилово не е много, но не е и малко, с оглед тежката ситуация с ковид кризата, неефективното управление на страната в последните години, войната в Украйна и световната финансова криза.

„Вторият мандат беше много успешен, но в Сапарева баня. Предвид ковид кризата и инфлацията, която възникна в последните 2 години вследствие на недалновидно управление в национален мащаб и финансовата криза в световен мащаб, постиженията в прилежащите населени места не са много, но пък са от съществено значение. Това, заради което ги е боляло най-много ресиловци, е питейната вода. Имаме разработен проект за довеждащ водопровод от р. Горица до новопостроен водоем – високата зона и свързване на съществуващия водопровод, който се намира над ул. „Изгрев“ в южната част на Ресилово. С реализираното на този проект съм убеден, че в близките 25 години селото няма да има проблеми с питейната вода. Не, че досега е имало. Имам предвид това, че нашата община се разраства. Това е в резултат на правилно управление не само на общината и на правилния подход на общинската администрация, а и вследствие на икономичното разходване на средствата, които имаме, и установяване на най-важните проблеми. А най-важното в бита и житието на човека е там, където устройва дома си, да има водопровод и канал за отпадни води. И не на последно място ток, разбира се.

За тока общината няма как да отговоря, но за водопровода и канала за отпадни води същественият принос е на община Сапарева баня. Аз продължих традицията от управляващите преди нас да довършваме и канализационната, и водопроводната мрежа на населените места. А това, което занапред ще бъде най- необходимо, са пречиствателни станции. Не е хубаво в 21 век нашите населени места да живеят без пречиствателни станции. Но както знаете, ние като общини до 10 000 жители не бяхме допустими да кандидатстваме за финансиране за такива съоръжения. От друга страна, това, което най-много трябва, сме го извършили“, обясни кметът.

Стана ясно, че общината е подготвила проекти, с които ще кандидатства за финансиране ремонтите на още 7 улици. От Държавен фонд „Земеделие“ се чака одобрение за най-дългата ул. „Рила“, която започва от най-южния край на Ресилово и слиза до центъра. „При проливни дъждове по ул. „Рила“ се изнася сегашната настилка. Изградили сме решетките, необходими за спиране на дъждовните води и ни предстои изграждане на тротоари и полагане на асфалтови настилки. Впоследствие ще включим и други улици. Изготвили сме идейните проекти за улиците „Любен Каравелов“, „Изгрев“, „Васил Коларов“ и „Пирин“ – от ул. „Трети март“ до ул. ул. „Плиска“, и ул. „Стефан Караджа“ – от кръстовището с ул. „Софроний“. Надявам се Държавен фонд „Земеделие“ да одобри проектите и те да бъдат финансирани. Същевременно в момента изпълняваме един малък проект в централната част – за обновяване на парковото пространство на градинката пак между ул. „Рила“ и пътя Дупница – Сапарева баня“, оповести Калин Гелев. Проектът се финансира от ПУДООС.

„Разработили сме и много хубав проект за училищния двор. Незнайно защо там имаше къща, построена още в далечната 1968 г. Предвид, че е отпаднала необходимостта от използването на училищната сграда, тъй като училището отдавна е закрито, ние предприехме необходимите действия. Прехвърлихме парцела, обособен на самия училищен двор така, както трябва, и ще се кандидатства за изграждане на волейболно и футболно игрище. Ще има и една беседка, съблекални със санитарен възел“, допълни градоначалникът.

Разработен е и проект за прилагане на мерки за енергийна ефективност. Идеята е на покрива на кметството да бъдат поставени фотоволтаици. Така ще се покрият разходите за ток за залите за репетиции на танцовите състави, за които през зимата общината плаща по 5 000 лв. месечно.

Изтъкнато бе и това, че е решен проблемът със съсобствеността на сградата на кметството с „Българси пощи“. „Водили сме една немалка битка и там – повече от 7 години, но вече цялата сграда е собственост на община Сапарева баня. Кандидатствали сме с проект за ремонт на покрива на цялата сграда на кметството и на вътрешните помещения пред Фонда за енергийна ефективност и се надяваме да бъде одобрен. Със собствени средства обособихме голяма част от тези помещения за използване и от младите, и от възрастните жители на Ресилово. Една от залите на първия етаж обособихме за облекчаване гласуването на по-възрастните жители на селото. На последните парламентарни избори се гласува там, докато преди това хората се качваха на втория етаж. Не са малко нещата, които са направени. Със сигурност винаги има нужда от повече. И моето желание е такова. Да се надяваме, че в предстоящите 4 години, ако ни гласуват доверие, ще постигнем повече“, каза още кметът.

„Нека не забравяме, че най-ниските дължими данъци са в нашата община. И нещо, което много тежи на управата, а не се вижда от жителите на общината, е, че цялата област Кюстендил нямаме регионално депо за отпадъци. Заради това ни се налага да даваме едни суми, които изключително много тежат на бюджета и това се усеща чувствително. Ако данъците, с които трябва да покриваме такса “смет“ са около 650 000 лв., а ние събираме 500 000 лв., услугата възлиза над 1, 5 млн. лв.“, посочи Калин Гелев. Разчетите показват, че разходът за събирането, транспорта и третирането само на една кофа отпадък е 8 лв., а от такса  постъпва 1 лв. В същото време общината заделя средства за поддръжка на обществени площи, детски градини, улично осветление и т. н.

„Да не забравяме и електромерите или т. нар. тарифи за ток. Било то за кметство – в Ресилово имаме в стопанския двор, а в Сапарева баня не само за улично осветление, но и на паркови площадки. Ако 2021 г. сумите са били от порядъка на 80 – 90 000 лв., за 2022 г. разходът за ток на нашата община е около 300 000 лв. За 2023 г. със сигурност сумата ще е същата. Правейки паралел между това, което плащат нашите жители, и предоставяната услуга, виждаме, че се налага общината да дофинансира услугите 4 пъти. Всеки може да пресметне, че при 50 лв. такса, това означава 50 седмици за по 1 лв. да се изхвърли кофата с отпадъци, която изминава много дълъг път… А пък от друга страна, както казах, данъците стигат да покриваме само разходите за уличното осветление. В Ресилово при 100 % събираемост ще генерираме не повече от 25 000 лв. приход. Това е истината. Колкото и да не е приятно и на мен като кмет, и на нашите жители, трябва да го осъзнаваме. Защото искаме да живеем в най-хубавата и подредена община, но същевременно да имаме най-ниските данъци. Няма как да се получи. Едното върви ръка за ръка с другото“, коментира Калин Гелев.

Градоначалникът припомни за изградените от общината укрепителни съоръжения и канавки покрай пътя за манастира в  Ресилово. По думите му това не само улеснява достъпа до обителта, но и увеличава инвестиционния интерес към селото. „В последните 4-5 месеца там наблюдаваме засилен инвестиционен интерес. Хората, които имат имоти около Ресиловския манастир, променят статута им от земеделска земя за неземеделски нужди“, разкри кметът на планинската община.

Калин Гелев поздрави и изказа благодарност на жителите на Ресилово за активната подкрепа във всички инициативи. Той отново благодари и на всички, помагали за погасяването на пожара в гората над съседното село Овчарци. И обобщи: „Както казах, предприели сме всички стъпки това, което е необходимо, през този мандат да се направи. Това, което сме обещали, сме се старали да го изпълним на максимум“.

„Това, което прави г-н Гелев, никак не е малко. И ние го търсим, и той ни търси. Ние сме много благодарни и дано и занапред да работим ръка за ръка, с каквото можем, да си помагаме. Благодарим и му пожелаваме успех от името на всички симпатизанти на ГЕРБ“, казаха гостите.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular