Wednesday, May 8, 2024
HomeНовиниБългарияТо­но­ве ис­пан­с­ки бок­лук е от­к­рит край ре­ка Чая до Ка­ту­ни­ца

То­но­ве ис­пан­с­ки бок­лук е от­к­рит край ре­ка Чая до Ка­ту­ни­ца

То­но­ве от­па­дъ­ци бя­ха от­к­ри­ти на не­рег­ла­мен­ти­ра­но сме­ти­ще край се­ло Ка­ту­ни­ца, до ко­ри­то­то на ре­ка Чая.

Сиг­на­лът е по­да­ден по обяд на те­ле­фон 112 от граж­да­ни, сред ко­и­то Ва­сил Къд­ри­нов от сд­ру­же­ние “Гео”. Вед­на­га на не­за­кон­но­то де­по дой­до­ха на про­вер­ка пред­с­та­ви­те­ли на об­лас­т­на­та ад­ми­нис­т­ра­ция, Об­щи­на Са­до­во, Ба­сей­но­ва ди­рек­ция и РИ­ОСВ – Плов­див.

На мяс­то те кон­с­та­ти­ра­ха то­но­ве от­па­дъ­ци, сред ко­и­то стро­и­тел­ни, плас­т­ма­со­ви и гу­ме­ни пар­че­та, би­то­ви и ме­тал­ни. Не е яс­но кол­ко о т тях са опас­ни, обяс­ни еко­ло­гът на об­щи­на Са­до­во Ата­нас Ива­нов. Част от бок­лу­ка бе опа­ко­ван в чу­ва­ли с над­пи­си Мade in Spain, пъл­ни с плас­т­ма­со­ви стър­го­ти­ни. Към тях бя­ха прик­ре­пе­ни блан­ки, ко­и­то по­каз­ват, че все­ки чу­вал те­жи 1325 кг., ка­то на мяс­то има по­не 20-30 чу­ва­ла.

Част от тях са из­си­па­ни по бре­га на ре­ка­та, на мяс­то, къ­де­то пре­ди е до­би­ва­на ба­лас­т­ра.

Те­ре­нът по­па­да в гра­ни­ци­те на “На­ту­ра 2000”.

По ду­ми­те на кме­та на об­щи­на­та Ди­ми­тър Зд­рав­ков сме­ти­ще­то се на­ми­ра на те­рен, из­ця­ло дър­жав­на соб­с­т­ве­ност. “То­зи проб­лем е мно­го стар и с не­го на мяс­то бе за­поз­нат и бив­ши­ят ми­нис­тър на МОСВ Не­но Ди­мов, но дър­жа­ва­та ни­що не пред­п­рие. Вмес­то то­ва на мен ми нас­ро­чи­ха про­вер­ка”, по­со­чи кме­тът.

Въп­ре­ки нас­то­я­тел­ни­те въп­ро­си, той не по­со­чи име­то на фир­ма­та или соб­с­т­ве­ни­ка ?, ко­я­то се пред­по­ла­га, че е за­мър­си­ла те­ре­на.

На мяс­то са взе­ти про­би, от­па­дъ­ци­те ще се из­с­лед­ват и ще се нап­ра­вят пред­пи­са­ния за из­чис­т­ва­не­то им. То­ва е кри­ми­нал­но де­я­ние, бе ка­те­го­ри­чен ек­с­пер­тът в Об­лас­т­на уп­ра­ва Мит­ко Стой­чев.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular