Tuesday, May 7, 2024
HomeБизнесТуроператори питат: Къде ще отидат бежанците от хотелите, когато дойдат туристите?

Туроператори питат: Къде ще отидат бежанците от хотелите, когато дойдат туристите?

  • Германски туристи масово отменят резервации

  • От бранша приветстват помощта от 35 евро на седалка в самолет, но се опасяват, че усвояването на средствата ще е трудно

В края на миналата седмица се проведе заседание на Управителния съвет на Варненската асоциация на туристическите агенции (ВАсТА), на което бяха набелязани основните проблеми, с които се сблъсква бранша с наближаването на летния туристически сезон.
Къде ще отидат украинските бежанци, когато дойдат туристите?
Според Юлиан Бонев, член на УС на ВАсТА, това е проблем, който може да ескалира в следващите месеци.
“Липсва кризисен план от страна на държавата как да се реагира когато започне сезона. Много от хотелите имат договори с туроператори за посрещането на туристи. Хотелиери се притесняват, че до края на май трябва да освободят обектите, да ги почистят и подготвят за туристите. Тогава, къде ще отидат украински бежанци?”, попита Бонев. Според него, правителството и туристическия бранш трябва час по-скоро да обсъдят този проблем, а не да се търси решение в последния момент.
Германците отменят резервации
Германските туристи са най-активни в анулациите на резервации за предстоящия летен сезон в сравнение с останалите западни пазари. Причините са ситуацията в Украйна и информациите за плаващи мини в Черно море.
“Немските туристи масово отменят резервации за началото на сезона и ги отлагат за по-късен етап – през юни и юли. И през този сезон отново ще наблегнем на записванията “last minute”. Хората поставятна първо място сигурността, а след това са цената и качеството”, поясни Бонев. Той очаква отново силен вътрешен пазар през лятото, както и добра посещаемост от страна на румънските туристи.
Според Юлиан Бонев е крайно наложително отпадането на карантината и тестовете за пристигащите в България туристи.
“Много наши конкурентни дестинации вече отмениха карантината и тестването за туристите. Надявам се скоро това да се случи при нас”, коментира туроператора.
Къде ще почиват българите през лятото?
Според Юлиан Бонев, българските туристи са преоткрили родината в последните няколко години. Предпочитани от българите, които възнамеряват да почиват в чужбина са съседни дестинации катоТурция и Гърция. Не са рядкост и записванията за екскурзии в по-екзотични страни като Египет, Мароко, Занзибар и Малдивите, въпреки по-високите цени.
От бранша приветстват рестарта на субсидията от 35 евро на седалка за чартърните полети с цел туризъм, но имат опасения относно усвояването на средствата.
“За тази помощ могат да кандидатстват чартъри, които са с над 100 седалки. Проблемът идва от отлива на записвания и се опасяваме, че няма да има достатъчно чартъри”, каза Юлиан Бонев.
Юлиан Бонев напомни отново за необходимостта от създаването на гаранционен фонд, който да покрие сумите за обезщетение на нереализирани пътувания. Също и на контролен орган, който да възпрепятства нелегалната дейност в туроператорския сектор. Нов закон за туризма също е належащ, смята Бонев./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular