Tuesday, May 7, 2024
HomeАктуално от днесТурция: Намеса на членове на СИК при вота с машини, опашки и...

Турция: Намеса на членове на СИК при вота с машини, опашки и посещения на представители на властта

Намеса на членовете на Секционните избирателни комисии при вота с машини, дълги опашки и посещения на представители на властта и на политическите партии в Турция – така протича вота в югоизточната ни съседка, където има открити 126 секции. Гласува се с 96 машини – по две в секция.

Очаква се избирателната активност в Турция да е много по-висока от предишния вот през юли, когато своя глас дадоха около 28 000 души.Цял ден не секва притокът от хора, които желаят да подадат своя глас в секциите в Турция. Очаква се изборният ден да бъде удължен.Избирателната активност на вота две в едно в Турция не може да се сравнява с предишните избори през април и през юли. Ефрем Камберов от Сдружението на балканските турци в истанбулския квартал „Авджълар“ заяви:„От 7:00 почнахме и досега – наплив, народ, народ. Може би до 9:00 ще продължи, до последната минута“. Опашките се делят на две – една за попълване на декларации – там се вземат личните карти и после поименно се вика всеки, за да влезе в училището в “Авджълар” и да даде своя вот. Някои хора чакаха над 3 часа, за да стигнат до урната: „Засега около 2 часа, но сме готови да чакаме още 2 часа, днешния ден сме го отделили за гласуване“, каза пред БНР гласоподавателка.

В Бурса, където има 35 секции, опашките също са дълги, разказва д-р Юксел Йозкан, който е депутат в турския Меджлис. На въпрос каква е прогнозата му за избирателната активност той отговори: „В Бурса мисля, че над 40 ще е, около 50%, така изглежда”. Членове на секционни комисии масово не спазваха указанията да стоят на 2 метра от машината, на моменти дори те работеха с машината вместо избирателите. На място дойдоха представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието, на опозиционната Републиканска народна партия и на Партията на бъдещето на бившия премиер Ахмет Давутоглу.
Вътре в секциите в “Авджълар” членове на СИК не спазваха разстояние от 2 метра от машината и дори избираха опциите от екрана не само за по-възрастните избиратели, но и за най-младите, които не говорят български.

През целия ден микробуси превозваха турци с български паспорти към други секции в Истанбул, където няма толкова дълги опашки. По обяд гласуването заприлича на политически митинг – на посещение в „Авджълар“ дойдоха кметът на квартала Туран Ханчерли, представител на областната управа от управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и представители на опозиционната Републиканска народна партия и Партията на бъдещето на бившия премиер Ахмед Давутоглу. През целия ден бяха и хора от общината в Авджълар. Али Реза Деирменджи, заместник – кмет на квартала, каза: „Малко се изморихме, но трябва да има един, който да спечели и да направи правителство. Колкото и да се уморяваме, ще продължим да работим, стига да се реши политическата криза в България“. За първи път български избори бяха отразявани и от турски национални медии./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular