Tuesday, May 7, 2024
HomeАктуално от днесУкраински бежанци протестираха в Банско   

Украински бежанци протестираха в Банско   

Исканията им са да не бъдат премествани от хотелите

 

Бежанци от Украйна излязоха на протест днес в Банско с искане програмата за временна закрила и хотелско настаняване да бъде продължена. Исканията им са да не бъдат премествани в държавни бази.

Наталия Шантаченко каза пред журналисти, че вече се интегрират в Банско, децата им ходят на училище и детска градина, имат достъп до медицински грижи. „Много от хората тук са останали без нищо. Те вече нямат в Украйна нито домове – нищо. Те искат да се интегрират тук, ходим на курсове по български език и искаме просто да кажем „Благодаря, България“, не на преместването“, каза още тя. По думите на протестиращите това, което искат, е да не бъдат премествани и да продължи програмата такава, каквато е в момента.

Наталия Шантаченко каза още, че нямат информация къде ще бъдат преместени. Притесненията им са и във връзка с условията в базите, в които ще бъдат преместени. Шантаченко допълни, че хотелиерът, при когото са настанени, е изразил готовност бежанците да останат, има и други хотелиери, които са заявили готовност да приемат и още хора. „Хотелиерите също не са готови, защото много от тях са се отказали от предстоящия сезон за да ни оставят тук“, допълни тя.

Украинки от протестиращите също изразиха благодарност за възможността да намерят убежище в България, но искат да не бъдат местени. Те също изтъкнаха, че децата им ходят на училище в планинския град и вече се адаптират. „Някои жени ходят на работа, но ние не можем да платим за апартаментите, защото парите, които изкарваме не стигат и много се надяваме, че България ще даде шанс да останем в хотелите и да живеем в хотелите“, разказа бежанка.

В област Благоевград украинските бежанци са между 1500 и 1700, настанени в имоти държавна или общинска собственост, както и в частни хотели в областта. В областта най-много са бежанците, настанени в община Банско. Протестът днес събра няколко десетки бежанци, които са настанени в хотели в Банско и района.

Междувременно украински организатори на образователни, социални и хуманитарни дейности в хотелите на морето са изпратили молба до Министерски съвет, в която се посочва, че ако не бъде изготвен план за реална интеграция, ще бъдат принудени да търсят варианти за интеграция в други страни от ЕС, където са създадени по-благоприятни условия за живот и пребиваване.От украинските организации призовават да бъде преразгледано решението на правителството и да се допусне възможността бежанците от войната в Украйна да продължат да живеят в хотелските бази.

Снимки: Vesti 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular