Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниСвятУкрайна отхвърля хуманитарни коридори към Русия и Беларус

Украйна отхвърля хуманитарни коридори към Русия и Беларус

Руското министерство на отбраната обяви примирие в Украйна и отвори хуманитарни коридори, по които цивилното население да се изтегли от няколко града. Това са столицата Киев, Мариупол, Харков и Суми.
Примирието влезе в сила в 10:00 ч. московско (9:00 ч. българско) време. Решението за отварянето на хуманитарните коридори е резултат от вчерашния телефонен разговор между президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон.
От военното ведомство в Москва съобщиха, че са уведомили ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Международния комитет на Червения кръст.
Жителите на столицата Киев ще могат да се насочат на север към град Гомел в Беларус. От Мариупол са предвидени два маршрута: на изток към Ростов на Дон в Русия и на запад към Запорожия в Украйна.
За цивилното население на Харков е отворен коридор на север към руския Белгород, а за жителите на Суми – на юг към украинския град Полтава.
Украйна отхвърли руското предложение за хуманитарни коридори, които водят към Беларус или самата Русия, като неморално. Заместник външният министър на Украйна Ирина Вересчук отхвърли като неприемливо предложението на Москва украинците да се изтеглят в Беларус и от там да хванат самолет за Русия. Тя предложи хората да бъдат насочени към западния град Лвов./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular