Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБанскоУникални снимки на залеза в Югозапада заляха социалните мрежи

Уникални снимки на залеза в Югозапада заляха социалните мрежи

Местни жители гледат в небето и цъкат в захлас, такова нещо не се вижда всеки ден

Уникални фотоси на залези в Югозапада заляха социалните мрежи през последните няколко дни. Интернет потребители се надпреварват да качват фрагменти, кой от кой по-красив.
На фотосите им се вижда обагреното в алено, оранжево и розово вечерно небе. Голяма част от снимките са от района на Дупница и Кюстендил, но има и такива от Трън, Перник, Благоевград, Бобошево… Местни жители гледат в небето и цъкат в захлас, такова нещо не се вижда всеки ден.

Рила, Мариян Владимиров
Благоевград, Валентина Стефанова

Древно поверие гласи, че червеният залез предвещава ветровит ден. Това е така, но отчасти.

Перник, Александър Кирилов
Банско, White Art Holiday
Дупница, Виктория Димитрова

И при изгрева и при залеза Слънцето е ниско на хоризонта и по това време слънчевата светлина трябва да пътува повече през атмосферата, за да успее да стигне до нас, обясняват метеоролозите. Когато тя удари атмосферата започва да се разсейва, и то особено там, където във въздуха има прах, пушек или други малки частици. Това разсейване засяга най-вече синята част от спектъра на светлината. И затова докато светлината достигне до окото по правило има много повече червено и жълто, отколкото синьо.

Трън, Цветана Маркова
Кюстендил, Владислав Чанев

Прахът и димът обикновено се натрупват в атмосферата под системите с високо атмосферно налягане, които се свързват със сухото и спокойно време.

Дупница, Искра Иванова

Червен изгрев означава, че област от високо налягане и спокойно време, заедно с нейните прах и частици, се е придвижила на изток. А това позволява област с по-ниско налягане и влошаващо се време да заеме нейното място.

Мальовица, Деница Борчева

А червените залези ни говорят, че лошото време се е омекотило. Още една причина да се насладим на тяхната магия и безпределна красота.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular