Monday, May 13, 2024
HomeРегионФГ „Германея” празнува Деня на самодееца в Сапарева баня

ФГ „Германея” празнува Деня на самодееца в Сапарева баня

Първолаците в Сапарева баня посрещат Баба Марта с рецитации

За посрещане на Баба Марта и Деня на самодееца и любителското художествено творчество се готвят в читалище „Просветен лъч-1905” в Сапарева баня. Това ще са и първите изяви на гласовитите „баби” – самодейки, които пандемията „заключи” по домовете им.

„Традиционно на 1 –ви март преди обяд ще посрещнем Баба Марта на центъра. В тържеството ще участват първокласници от нашето училище. Те ще рецитират стихотворения и получат мартеници. След обяд Фолклорна група „Германея” ще празнува Деня на самодееца и любителското художествено творчество. „Бабите” ще се съберат в читалището, ще си попеят. Те бяха затворени, но с разхлабването на противоепидемичните мерки възобновяват репетиците си. Започват да репетират и да се готвят за фестивали”, каза библиотекарката Йорданка Нешова. След напускане на секретаря на читалището  Нешова е ангажирана и с организационна работа.

Читалище „Просветен лъч-1905” продължава да функционира, разчитайки на бюджета и субсидиите от миналата година, в очакване на новия бюджет.

„Общината винаги е плащала тока на всички читалища, което е голяма помощ. Иначе разполагаме с миналогодишния бюджет и субсидията, която е според числеността, на бройка. Сега чакаме новия бюджет. В читалището поддържаме огъня, залагайки главно на работата с учениците и децата от детската градина. Школата по английски език, където се работи индивидуално с децата, не е прекъсвала работата си. В библиотеката също не сме спирали. Освен индивидуалните посещения от читатели, идват и ученици. За годишнината от  гибелта на Васил Левски имахме презентация за живота и делото на Апостола, която много има хареса. Заедно с общината организирахме и честването пред паметника на Левски, където бяха поднесени венци”, посочи библиотекарката. Най-голямата библиотека в курортната община от години обогатява фонда си с финансиране по проекти, които защитава пред Министерството на културата.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular