Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаВ дупнишкото читалище „Зора 1858” ще даряват мартеници

В дупнишкото читалище „Зора 1858” ще даряват мартеници

Редят изложба с амулети от вълна, изработени в читалище „Христо Ботев 1978”, ще раздават и свитъци с легендата за мартеницата

Около 700 мартеници ще раздадат от читалище „Зора 1858” в Дупница на 1 –ви март. Амулетите за здраве са ръчно изработени от екипа на читалището. Ще бъдат подарявани през целия месец март на читателите на библиотеката и всички, които посетят читалището. Подаръци ще има и за малчуганите от две група от Седма детска градина „Калина” в града. Баба Марта ще бъде посрещната и с изложба на мартеници, изработени чрез плъстене на вълна. В детския отдел на библиотеката ще има специална витрина, откъдето на 1-ви март на читателите ще бъдат раздадени свитъци с легендата за мартеницата.

„Мартениците за изложбата са изработени от ученици от училище „Христаки Павлович” под ръководството на секретаря на читалище „Христо Ботев 1978” в Дупница Елена Кацарска, която владее техниката плъстене на вълна. Ние ще им предоставим възможността мартениците да бъдат показани тук, за да може да ги видят повече хора”, каза читалищният организатор Петя Хаздай.

Читалището ще се включи в организираното от община Дупница честване на националния празник с изяви на Школата за народно пеене. На сцената на площад „Свобода” ще пеят група „Звездица” и Радослав Георгиев. Тържеството е от 11 часа, по традиция програмата започва с издигане на националното знаме.

На въпроса как поддържат жив огъня в читалището, Петя Хаздай отговори: „Справяме се, въпреки трудностите и ограниченията. Школите по пиано и китара, в които се работи индивидуално, не са прекъсвали работата си. Библиотеката, където е основната дейност за всяко читалище, също не е спирала да работи. Непрекъснато се разговаря с читателите за предпочитаната от тях литература. Библиотечният фонд се обогатява ежегодно по два пъти с книги, закупени по проекта на Министерството на културата. Получаваме и дарения от книги, за което сме признателни на дарителите.

Изпитваме страхотни затруднения заради кризата и сметките за ток. Гледаме от нищо нещо да направим, за да поддържаме жив духа и читалището да продължи да бъде културно средище, да образова и възпитава”.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular