Трети ден сражения в Украйна, силите на Киев удържат столицата

Тяло на войни лежи до поразен руски бронетранспортьор в района на Харков, 25 февруари 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската столица Киев отново преживя тежка нощ. Интензивни сражения се водеха в околностите и десетки взривове отекнаха в града. Стигна се и до улични сблъсъци.

Снаряд порази жилищен блок в столицата. Говорителят на украинските спешни служби:

„Тази сутрин врагът извърши нова цинична атака срещу цивилна инфраструктура в столицата. На 26 февруари държавните спасителни служби получиха информация за снаряд, ударил жилищна сграда между 18 и 21 етаж. Оценява се броят на ранените. 12 души от спешните служби са в Киев с три превозни средства са на мястото, евакуират и оказват помощ на засегнатите.“

Жител на Киев, преживял удара разказа:

„В хола. Успяхме да избягаме. Бяхме в кухнята. Късметлии сме. Ударът беше директно в хола. Съпругата ми и най-голямото ми дете са със счупени крака. Най-малкото го поеха спасителни екипи. Търся го в момента.“

Агенция ТАСС опроверга информацията за ударен от руска ракета блок в Киев.

„Блокът на  Лобановски проспект е поразен със зенитна ракета от украински  комплекс „Бук-М1“, заяви служител от военното министерство в Москва. Според неговите обяснения, три пускови комплекса  са в района.

Нощта не беше лека, но в столицата няма руски войски, заяви кметът на Киев Виталий Кличко, цитиран от Интерфакс. Той посочи, че са направени опити за проникване през Гостомел и Житомир, които са били отблъснати.

По думите му отделни нападателни части действат в украинската столица, поради което са избухнали престрелки на няколко места. Те са започнали часове, след като украинският президент Володимир Зеленски предупреди за очакван руски щурм.

Кличко призова жителите да останат в убежищата поради опасност от въздушни атаки. Около 11,30 ч. отново бяха включени сирените за въздушна тревога в столицата.

Секретарят на Националния съвет за сигурност и отбрана Олексий Данилов е заявил пред украински информационен сайт, че украинската армия контролира обстановката в Киев.

Голяма част от руските войски, напредващи към Киев, вече се намират на 30 километра от центъра на украинската столица, смятат от британското министерство на отбраната, изхождайки от сведенията на военното разузнаване.

По-рано бе съобщено, че руските сили са превзели град Мелитопол в югоизточната Запорожка област. Британски военни казаха, че нямат убедителни сведения, че градът е превзет.

Украинското военно командване съобщи, че Русия е изстреляла крилати ракети „Калибър“ от Черно море срещу градовете Суми, Полтава и МариуполСражения се избухнали при Мариупол, Херсон, Николаев и Одеса.

Кметът на Лвов Андрей Садовий съобщи, че украинските сили в района са отблъснали атака на около 60 руски войници.

Украински огнеборци гасят пожар в жилищен блок в Киев след ракетна атака, 25 февруари 2022 г.

Тази сутрин украинският президент Зеленски отново направи видеообръщение:

„Добро утро на всички украинци. Напоследък имаше много фалшива информация онлайн, че призовавам нашата армия да свали оръжията, а аз да се евакуирам. Чуйте. Аз съм тук. Няма да предадем оръжията си. Ще защитаваме държавата си. Нашето оръжие е истината. А истината е, че това са нашата земя, нашата страна, нашите деца. Ние ще браним всичко това.“

Общата енергийна система в Украйна работи стабилно.

Рано тази сутрин бе обявена въздушна тревога и в най-населения град в Западна Украйна Лвов, както и в още един град в Лвовска област. Малко по-рано бяха включени сирените за въздушна опасност в Харков.

САЩ са готови да помогнат на Зеленски да напусне Киев, пише „Вашингтон пост“, позовавайки се на американски и украински официални лица. Зеленски е цел номер 1 на руснаците, смята изданието. Украинският президент обаче е отказал предложението и се намира в Киев.

Междувременно Русия блокира резолюция на Съвета за сигурност в ООН, която осъжда руското нахлуване в Украйна, а постоянният представител на Русия Василий Небензя нарече текста антируски и антиукраински./БНР