Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБанскоХотелите в Банско отказват да участват в новата програма за бежанци

Хотелите в Банско отказват да участват в новата програма за бежанци

Малин Бистрин: Единици от украинците започнаха работа в сферата на туризма и са се вписали в обществения живот на града

По-голяма част от хотелите в Банско са отказали да кандидатстват по новата програма за настаняване на бежанци от Украйна и болшинството от временно настанените вече са напуснали  своите стаи и апартаменти , потвърди  Малин Бистрин,  председател на Съюза на туристическия бизнес. Причините според него,  са свързани с финансовите параметри на предложената програма и стартиращия летен сезон в курорта. „Предложената нова финансова рамка от правителството в размер на 15-сет лева е крайно недостатъчна, за да поеме разходите за настаняване и изхранване на когото и да било. В предишния период имаше предвидена по-висока сума, която сега е намалена драстично. Така по-висококатегориините хотели, които бяха приели бежанци , сега се отказаха да участват в новата програма.  При високите разходи, които се правят е нормално да не пожелаят да продължат. Когато разходите надвишават приходите е нормално бизнесът да не може да работи и да изпитва затруднения”, коментира Малин Бистрин. Другата причина е предстоящия летен сезон в курортния град, смята председателят на Съюза на туристическия бизнес. ”Ние сме на старта на новия летен сезон и вече има договорени групи, свързани с конгресен  или семинарен туризъм, както и със събитията, които предстоят в Банско. Хотелиерите имат планирани инициативи и би било доста трудно да продължат с настаняването на бежанци. Въпреки това има и такива, които са приели хора със статут на временна закрила. Те са по-нискокатегориини  и това е нормално. Всеки знае кое колко струва, каква е цената на тока, консумативите и всички останали разходи . Върху тези 15 лв. се плащат данъци и туристическа такса, тъй че е напълно разбираемо да няма интерес”, смята  Бистрин. Той уточни, че по негова информация немалка част от украинците  вече са напуснали града. „Моето наблюдение е, че натискът от страна на бежанците намаля. Част от тях напуснаха курорта и се върнаха по родните си места. Други се насочиха към страни от Европа, а трети отидоха към други части на страната.Не мога да говоря с точни цифри, но е осезаемо, че броят им намалява. Въпреки това в Банско е най-голямата общност в област Благоевград”, уточни председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Малин Бистрин отбеляза, че единици са украинците започнали работа в туристическия бранш, въпреки предлаганите възможности на местния пазар на труда. „Малцина са хората, които потърсиха работа в бранша. От Съюза на туристическия бизнес инициирахме среща,  на която да седнем заедно и да поканим тези, които са решили да останат да пребивават в нашата страна и конкретно в Банско. Целта ни беше да им разясним с какви свободни работни места разполагаме. Имаме ресторанти, хотели и заведения, които изпитват глад за кадри. Оказа се обаче, че има доста прегради пред тези възможности,  като езиковата е основна. Другата е, че сред проявилите интерес бяха лекари, учители, психолози и от други хуманитарни професии, които нямат опит в сферата на туристическата индустрия. Единици от тях са се вписали в обществения живот на Банско”, разказа Бистрин.

От Съюза на туристическия бизнес очакват добър летен сезон и се надяват курорта бързо да върне славата си при организирането на корпоративни и фирмени събития, които бяха ударени най-силно по време на ковид кризата. „Много е трудно като цяло времето, в което работим. Надявам да останат тези, които наистина знаят и могат, за да се запази родния туризъм. В момента работим предимно уикендите и то не всички. Очаквам  към края на месеца и по време на отпуските хората да се насочат към планината”, прогнозира Бистрин.

Близо 2000 са бежанците в Банско, около 200 от тях са разместени с помощта на хотелиерите и частни къщи за гости. „Престоят им в града няма да повлияе на туристическия сезон и не се очаква напрежение между украинците и останалите български и чуждестранни туристи, смята председателят на местния тур4истически съюз.

RELATED ARTICLES

Most Popular