Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБлагоевградХрам на пазара ще има, паркинг също, реши ОбС-Благоевград

Храм на пазара ще има, паркинг също, реши ОбС-Благоевград

В града действа план за застрояване на парковете „Бачиново“ и „Ловен дом“, обяви съветникът Красимир Роячки

 

Нов православен храм на пазара, както и паркинг ще бъдат изградени в Благоевград. Зелена светлина за строежа бе дадена на последната за 2020 г. сесия на местния парламент. Темата предизвика разгорещени дебати с участието на почти всички политически групи в ОбС.  До споровете се стигна, след като от община Благоевград поискаха от общинските съветници да отменят решението си, свързано с изграждането на паркинг.

Кирил Илиев от ГЕРБ предложи да бъдат отменени две решения от 31 януари и 26 ноември, като по негови думи са допуснати грешки  по отношение на изискванията в Закона за устройство на територията. Той призова паркингът да бъде общински, а не на църквата, за да не може в даден момент там да бъде поставена бариера, спираща достъпа на граждани и гости на Благоевград.

Съветниците да се обединят, взимайки решение за построяването на храма, апелира Радослав Тасков. Той подчерта, че от три десетилетия идеята за новата православна църква в Благоевград “буксува“.

Калоян Ханджийски от ДСБ заяви, че някои от неговите колеги искат да саботират проекта, за да не се изгради храм по време на мандата на кмета Румен Томов.

След гласуване двете спорни решения бяха отменени и се прие идеята за построяване на църквата до пазара, както и на мястото да има паркинг. Очаква се храмът, който ще носи името на свети Мина, да се издигне в рамките на 2,5 години.

Общинският съветник от ВМРО Иван Ризов предложи кооперативният пазар да се премести в парк „Македония“, а сега съществуващият да бъде продаден или да бъдат изкупени дяловете на собствениците и да се построи паркинг. Това предизвика остра реакция от страна на представителя на ГЕРБ Красимир Роячки. В Благоевград е начертана схема за застрояване на централни площи, парковете „Бачиново“, „Ловен дом“ и дори на мястото на закрития пазар, с участието на общинската администрация, заяви Роячки. Общината има 30 процента дял в собствеността на пазара. Очаква се тези дялове да се изкупят от съдружниците и на мястото на пазара да се построи ВИП сграда от близки до властта бизнесмени, каза още Красимир Роячки. Наскоро фирмата на бизнесмена Георги Ганджов заяви инвестиционни намерения за строеж около парк “Бачиново”, а други фирми имат интерес за строежи край “Ловен дом”.

По време на сесията съветниците в Благоевград гласуваха освобождаването от наем от 1 декември до 31 януари на търговски площи за заведения, фитнес и спортни зали. Наем за периода няма да дължат и концесионерите на мол “Ларго”, както и градската баня.

Решението бе взето единодушно с 32 гласа „за“.

Дългогодишни наематели на общински жилища ще имат право да си закупят жилищата по новия ред, ако отговарят на изискванията 6 г. да са били в това жилище.

На заседанието в Благоевград положи клетва нов общински съветник. Съби Дашев зае мястото на напусналия ОбС Рашко Динков. Новият парламентарист е бизнесмен, управител на сдружение „Асоциация студентски медиен свят“.

В изказване пред общинските съветници Рашко Динков ги призова „да не забравят, че Благоевград е по-голям от собственото им его“. Динков посочи, че решението да напусне ОбС е плод на лични мотиви, а не на бъдеща кандидатура за кмет на Благоевград при евентуални избори.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular