Friday, May 10, 2024
HomeРегионЦар-Шишмановите дни събраха плеяда от учени в Самоков

Цар-Шишмановите дни събраха плеяда от учени в Самоков

В Самоков бяха открити т. нар. Цар-Шишманови дни. Те са посветени на 250 години от първия самоковски препис на „История славянобългарска” на преп. Паисий Хилендарски от Алекси Велкович Попович (1771 г.); 160 години от излизането на сборника „Български народни песни” от Димитър и Константин Миладинови (1861 г.); 30 години от основаването на Асоциация „Онгъл” (1991 г.).

Събитието, което се провежда за 15-и път, откри кметът Владимир Георгиев, който каза, че общината ще продължи да подкрепя ежегодното провеждане на научния форум, тъй като е изключително ценно се инвестира в науката, краезнанието и изследването на историята ни. Поздрав към участниците отправи доц. д-р Константин Рангочев, председател на Асоциация “Онгъл”. Той представи в резюме историята на Асоциацията, както и постиженията в изследователската дейност. В последствие в изнесения доклад той подчерта, че именно благодарение на задълбочената изследователска дейност са изнесени исторически факти за лобното място на цар Иван Шишман и родното място на Паисий Хилендарски. Секретарят на “Онгъл” д-р Росен Малчев също сподели своите виждания за постиженията от работата на терен.

Директорът на историческия музей Веселин Хаджиангелов представи огромното значение на археологията за новите исторически факти и открития. Докладите, които започнаха вчера, продължават и днес.

В програмата има още изложба в Художествената галерия, Фестивал за късометражен филм и фотография Балканска културна филмотека, XVI сезон и церемонии по награждаването на изтъкнати учени и научни достижения.

RELATED ARTICLES

Most Popular