Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниЦяла Турция скърби за жестоко убит кардиолог, лекарите в страната стачкуват

Цяла Турция скърби за жестоко убит кардиолог, лекарите в страната стачкуват

Цяла Турция скърби за жестоко убития турски кардиолог Екрем Каракая. Бруталното престъпление разтърси дълбоко турския народ на фона на засилващото се насилие спрямо лекарите в страната.

Десетки хиляди лекари и други медицински служители вчера излязоха на протести. Големи демонстрации се състояха в много градове в страната, сред които Истанбул, Анкара, Коня. В Истанбул обаче полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите медици, които се опитаха да стигнат до централата на местните здравни власти.

Темата, свързана с протестите и най-вече с насилието над медици, е водеща за всички турски вестници днес.

“Не на насилието” (“Джумхуриет”), “Лекарите: Не искаме да се грижим за болни, ако сме подложени на заплахи” (“Тюркие”), “Ердоган: Най-строги наказания за тези, които посягат на лекарите” (“Йени шафак”). “Повече не може така” (“Хюриет”). Това са някои от заглавията, поместени на първа страница на водещите турски издания тази сутрин.

Днес лекарите отново протестират, като турските вестници тази сутрин публикуват снимки от болници и клиники в страната, на които пише: “Днес стачкуваме. Приемат се само спешни случаи”.

В демонстрациите срещу насилието участват не само медици, а и много други хора. Стотици граждани вчера ръкопляскаха на медиците и тропаха с тенджери от терасите на апартаментите си. Протестите срещу насилието над лекарите се обединиха с протест заради убийството на турския адвокат Сервет Бакърташ. Адвокатът бе застрелян тази седмица в офиса му в Истанбул.

Уважаваният и обичан д-р Екрем Каракая, работещ в болница в централния турски град Коня, бе застрелян в сряда от разгневен пациент, който след извършеното престъпление се самоуби. Според разследващите основният мотив на нападателя за стореното е фактът, че майка му е починала миналия месец, след като била оперирана от д-р Каракая.

Веднага след убийството на кардиолога всички лекари от болницата, както и много други служители, прекратиха работата си и излязоха на протест. Медиците скандираха “Не искаме да умираме”. Междувременно Турският лекарски съюз обяви, че в четвъртък и в петък лекарите ще стачкуват във връзка с увеличаващите се прояви на насилие над тях. “Разгневени сме. Стачкуваме срещу насилието на 7 и 8 юли”, написаха от лекарския съюз в Туитър.

За съжаление убийството на д-р Каракая стана поредното брутално посегателство срещу лекар в Турция. В последно време в страната са регистрирани много случаи на нападения на пациенти срещу медици, но последният случай преля чашата, коментират изданията.

Турските вестници писаха, че 47-годишният Каракая е бил прострелян с девет куршума. Кардиологът, работил всеотдайно от 23 години и спасил огромен брой човешки животи, остави две деца сирачета – на 7 и на 8 години.

По данни на Турския лекарски съюз заради лошите условия на труд, недостатъчно доброто възнаграждение и липсата на сигурност от началото на годината 229 лекари са напуснали страната.

Междувременно вчера президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще бъдат внесени промени в закона за наказанията за насилието, в частност за насилието над медици, като обеща най-строги наказания за такива престъпления, пише “Хюриет”.

Президентът се е обадил по телефона на майката на д-р Каракая и на брат му, за да им изкаже съболезнования.

Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, който присъства на погребението на Каракая, каза, че “лекарите не са сами”, пише “Хюриет”.

Нито един лекар, нито един медицински служител не трябва да се чувства сам. Трябва да знаете, че държавата стои зад вас, каза Коджа, който обаче бе освиркан от много хора.

Изпитваме неописуема болка. Един от нашите лекари, положил клетва да пази  живота на хората, бе зверски убит, добави той.

Същевременно опозиционните издания “Джумхуриет” и “Сьозджу” пишат за бруталната намеса на полицията срещу протестиращите. На снимки, публикувани във вестниците, се вижда как полицаи блъскат и удрят медиците.

В информации, озаглавени “Сълзотворен газ за лекарите” (“Джумхуриет”) и “Докато полицаите пръскаха със сълзотворен газ лекарите, на полицай му прилоша и отново лекарите бяха тези, които му помогнаха” (“Сьозджу”), изданията изтъкват грубата неправомерна намеса на полицията спрямо медиците, като добавят за случая с полицай, на който му прилошало. Изданията акцентират върху парадокса, че протестиращи млади лекари са оказали първа помощ на полицая, използвал сълзотворен газ срещу тях.

“Няма разрешение дори за протест”, коментира скандалната ситуация и в. “Карар”.

Изданието се спира върху факта, че в повечето болници и клиники в страната на практика няма никакви мерки за сигурност, като всеки може да влезе с оръжие в сградите, за разлика от мерките за сигурност, които се прилагат във всички молове. /БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular