Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятШвеция: Замразените руски авоари да се използват за възстановяването на Украйна

Швеция: Замразените руски авоари да се използват за възстановяването на Украйна

Замразените руски авоари в ЕС могат да се превърнат в част от решението за възстановяване на Украйна. Това каза премиерът на Швеция Улф Кристершон пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург:

“Възстановяването на Украйна след войната ще напомни на всички нас за плана “Маршал” след Втората световна война. И за тази цел замразените руски авоари трябва да бъдат не само част от проблема, но и да се превърнат в част от решението му. Предвиждам всеобхватни анализи как демократичния свят може да се обедини, за да използва отново тези средства за възстановяване на част от разрушенията”.

Кристершон, чиято страна е ротационен председател на ЕС, отново заяви, че най-важен приоритет за кралството ще бъде Украйна:

“Нашата явна отправна точка, както и на всички останали, е и трябва да бъде Украйна. Няма нищо по-важно от това. И тук не става въпрос просто за управление на криза, а за борба за демокрация и приличие. Победата на Украйна е от екзистенциално значение не само за Европа, но и за целия свят”./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular