Tuesday, May 7, 2024
HomeБизнесЩандове в ГУМ Дупница остават празни, няма кандидат-наематели

Щандове в ГУМ Дупница остават празни, няма кандидат-наематели

Стагнацията в търговията се засилва

Стагнацията в търговията в Дупница се засилва. Сред най-засегнатите са магазините за конфекция, чиито клиенти намаляват с всеки изминат ден. „На ръба на оцеляването сме. Дори и с разпродажби на значително по-ниски цени не можем да покрием разходите си. За печалба не говорим. Страхувам се от фалит”, оплака се собственичката на един от магазините в центъра на града.


Задълбочава се и кризата в ГУМ, където в сряда се проведоха поредните търгове за отдаване на свободни щандове под наем. Кандидат-наемателите са малко. Почти всички явили се на провежданите от началото на този месец търгове са търговци, които и до момента са ползвали разиграваните площи. Вече има щандове, оставащи без наематели, за които управата на общинския магазин ще провежда нови процедури.
Интересът е слаб. Участниците в процедурите са малко. В повечето случаи наддават досегашните наематели, които са и единствените кандидатстващи да наемат ползваните от тях до момента търговски площи. От проведените на 23 март четири търга един се провали заради липса на желаещи да ползват обекта. Шивашкото ателие остава свободно, казаха от ръководството на ГУМ.

Ателието е с площ от 18 кв. м, намира се на втория етаж и представлява самостоятелен обект. Обявената начална наемна месечна цена е 261 лева (14,50 лв. на кв.м). При липса на участници повторен търг ще се проведе на 6 април, става ясно от обявата за процедурата за ателието.
Наетите чрез търговете на 23 март места са на първия етаж. Там ще продължат да работят досегашните търговци, но при значително по-ниски от сегашните наеми. Щанд от 9 кв. м е отдаден срещу обявената начална цена от 153 лева. Търговска площ от 25 кв. м се предоставя за 425 лева. Щанд от 20 кв. м е нает срещу 340 лева. Всички щандове се отдават за 10 години. Както писахме, тръжните процедури за освободени площи в магазина ще продължат и през април.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular