Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБлагоевградЮридическият казус „Томов“ – разсъжденията на един гласоподавател

Юридическият казус „Томов“ – разсъжденията на един гласоподавател

БСП и инж. Румен Томов да се обградят с качествени юристи, а законодателят би трябвало да е по-прецизен

След няколкомесечна юридическа битка инж. Румен Томов бе отстранен от кметския пост на Благоевград. На негово място ОбС – Благоевград избра за вр. и. д. кмет заместникa му по финанси Ясен Попвасилев. Така благоевградчани и местните политически партии се стягат за избори.

Според председателя на ОбС – Благоевград Андон Тодоров частичните избори за кмет на областния център могат да се проведат през месец юни и на тях могат да се кандидатират и нови лица, а тези, които са били кандидати на отминалите избори, няма нужда са се регистрират отново! Това накара юристите с познания в областта на административното и изборно право да се усъмнят в думите на OбС шефа, и го посъветваха да се консултира с качествени юристи, за да не изпада в деликатна ситуация, както инж. Томов! Защото и на първолаците е ясно, че юридическите съветници на детронирания градоначалник не струват и пет пари, след като допуснаха доскорошният кмет да не изпълни задължителни и елементарни изисквания на ЗМСМА, и в едномесечен срок да не заличи своя търговска фирма.

Същите тези юристи, явно подкрепяни от съветници от БСП /предполагам някои от тях с юридическо образование/ са решили , че трябва да се подаде жалба в АС – Благоевград, с която се иска до се отмени като незаконосъобразно решението на ОИК – Благоевград за предсрочно прекратяване на мандата на инж. Румен Томов. В сега действащия Изборен кодекс в членове 459, ал. 4 и чл. 460 ясно са посочени дали и кога могат да се оспорват решения на една или друга съдебна инстанция! Едва ли ще сбъркам, ако предположа, че делото ще се реши в ущърб на Томов и компания.

БСП в лицето на нейния председател, юристa Корнелия Нинова, реши да атакува в КС законността на решението на ОИК и два съдебни състава, заявявайки, че по този начин искат да защитят реномето и доброто име на своя кмет!

Юристът Нинова явно има свое виждане на решение на КС по обединено дело №5 от 2019 г., което разглежда казуса с т. нар. „царски имоти“! Само преди дни висшите магистрати решиха, че „Πo oтнoшeниe нa зaвapeнитe oт peшeниeтo нa Koнcтитyциoнния cъд нeпpиĸлючeни пpaвooтнoшeния и пpaвooтнoшeниятa, пpeдмeт нa виcящи cъдeбни пpoизвoдcтвa, пpoтивoĸoнcтитyциoнният зaĸoн нe ce пpилaгa. Hapoднoтo cъбpaниe ypeждa пpaвнитe пocлeдици oт пpилaгaнeтo нa oбявeния зa пpoтивoĸoнcтитyциoнeн зaĸoн.“И също, че „Peшeниeтo нa Koнcтитyциoнния cъд, c ĸoeтo зaĸoн, измeнящ или oтмeнящ дeйcтвaщ зaĸoн, ce oбявявa зa пpoтивoĸoнcтитyциoнeн, нямa възcтaнoвитeлнo дeйcтвиe.”

Това на практика означава, че всяка една „юридическа дупка“ трябва да се „изглажда“ от законодателя, в случая Народното събрание; и че ако закони, или членове от него, бъдат обявени за противоконституционни, то те няма да имат обратна тежест! С други думи, ако членовете на ЗМСМА и Изборния кодекс, по които инж. Румен Томов бе отстранен от поста си, се обявят за противоречащи на конституцията и законите на страната, отмяната им ще засегне бъдещи подобни казуси, а не вече отминали!

Ще си позволя да изкажа виждане за „юридическите дупки“, които имат нужда от „запълване“:

1.ВАС би следвало да може да отстранява от длъжност дадено лице, без да вменявана на ОИК задължение да свиква свое заседание, за да утвърди вече взето решение!

  1. Законодателят трябва да предвиди възможността веднага след отстраняване на дадено лице да се посочи негов заместник!

Защото, ако лицето Х има нужда от кметски подпис за даден документ, а кметът Y е отстранен от длъжност, няма кой да сложи необходимия подпис, защото новият вр. и. д. кмет Z e избран след няколко дни! Според специалисти, през тези няколко дни подобни документи могат да се подписват от ресорните заместници, което на мен, а и едва ли само на мен, ми звучи абсурдно!

Георги Аргиров

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular