Tuesday, May 7, 2024
HomeАктуално от днес456 жители на община Кюстендил празнуват имен ден на Андреевден

456 жители на община Кюстендил празнуват имен ден на Андреевден

456 души от община Кюстендил празнуват имен ден на днешния Андреевден. Най- много от тях носят името Андрей- 239, следвани от Андреа – 95, Адриан – 65, Адриана – 43, Адрияна – 13 и Андреана – 1. На 30 ноември православната църква чества Св. Апостол Андрей Първозвани. Светецът се нарича първозван, защото пръв от 12-те апостоли е повикан и тръгнал след Исус Христос и заедно с брат си апостол Петър били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

Името на Св. Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Исус, казал: “Ето агнецът Божий!”. Като чул тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с него целия ден. След това отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест: “Намерихме Месия!” и го довел при Христос.

Двамата братя продължавали своя предишен живот и се занимавали с риболов. Те били родом от Витсаида. По-късно Спасителят ги видял веднъж на Галилейското море и им казал: “Вървете след мене и аз ще ви направя ловци на човеци”. Оттогава те навсякъде следвали Христос и били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

Празникът се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Вярва се, че Св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

RELATED ARTICLES

Most Popular