Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБобов дол552 500 лв. приходи от имоти очаква община Бобов дол

552 500 лв. приходи от имоти очаква община Бобов дол

 Отново ще опитат да дадат под наем незавършеното училище в града, 3 бивши школа и дома за душевно болни деца

 

552 500 лв. приходи от имоти очаква община Бобов дол, става ясно от програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за тази година. От управление на имоти общинска собственост е планиран приход в размер на 299 500 лв. В този раздел на програмата най-голям е делът на заложените постъпления от отдаване под наем на земеделска земя – 180 000 лв. По 20 000 лв. се очакват от отдаване под наем на земя в урбанизирани територии и от продажба на движими вещи. По 18 000 лв. се предвижда да постъпят от отдаване под наем на общинска земя, засадена с трайни насаждения, и на пасища, мери и ливади. 10 000 лв. са заложените приходи в графа „Други” (такси, лихви, пазар, санкции, тръжни, конкурсни документи, предоставени административни услуги, наказателни постановления и т.н.). От отдаване под наем на земеделски земи под аренда се очакват  9500 лв. и от консумативи  6000 лв. От разпореждане с имоти общинска собственост се предвижда в хазната да постъпят 253 000 лв.250 000 от продажба на имоти (земя и сгради) и  3000 от учредени вещни права.

При стопанисване, управление и разпореждане с въпросните имоти са планирани минимални разходи в размер на 18 700 лв. Това са за технически дейности – разделяне или обединяване, заснемане на имоти, смяна на начина им на ползване и др. – 2000 лв., за промяна предназначението на земеделски земи – 500 лв., за трасиране на земеделски земи – 1500 лв., за отчуждовки – 3000 лв., за промяна начина на трайно ползване – 500 лв., за изготвяне на пазарни оценки или на вещни права върху имоти от независим оценител – 5000 лв., за публикуване на обяви в местни ежедневници – 1500 лв., за задължителни застраховки за имоти публична общинска собственост – 3000 лв., за удостоверения за характеристика на имота – 1200 лв., и за промени в регистъра на имоти – 500 лв.

Тъй като до момента не е възникнала необходимост от придобиване на имоти по Закона за общинската собственост – чрез правна сделка, по давност или по друг законов начин, след решение на Общински съвет, в програмата не са включени такива имоти. В случай на установяване на такива имоти програмата ще бъде актуализирана с решение на Общински съвет, посочено е  в документа.

Общината възнамерява да предложи за предоставяне под наем 8 помещения. Това са помещение в Бобов дол, здравният пункт, два магазина и още две други помещения в Големо село, помещение в Долистово и лекарски кабинет с обзавеждане и аппаратура в Коркина.

Местната управа отново ще се опита да отдаде под аренда или наем незавършеното 30-класно училище в Бобов дол, бившите училища в Мламолово, Долистово и Бабино и бившият дом за душевно болни деца в Горна Козница. В списъка е и имот от 131.074 дка в м. Широки дол в Мало село.

Имотите, представляващи земеделските земи (ниви, овощни градини, изоставени и затревени ниви, изоставени тревни насаждения), които ще бъдат отдадени под наем чрез публичен търг за срок 6 стопански години, са 140. Най-голямата част от тях са в землищата на селата Бабино, Големо село, Голема Фуча, Блато, Мламолово, Мало село, Новоселяне и гр. Бобов дол.

159 са земеделските имоти от общинския поземлен фонд (ниви, овощни и зеленчукови гадини), които ще бъдат отдадени под наем без търг или конкурс за отглеждане на едногодишни култури. Земите са главно на територията  на Големо село, Мало село, Мламолово, Долистово, Голема Фуча и Бобов дол.

В раздел „Собственост на общината в търговски дружества с общинско участие в капитала” е записана продажба на дела на общината в „Разметаница“ ООД, съответстващ на 35% от капитала на търговското дружество.

 

Програмата може да се актуализира през годината. Общинският съвет ще вземе решение по проекта на заседание на 27 януари.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular