Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългария3-годишен е най-малкият, преминал през Триажния кабинет в Дупница

3-годишен е най-малкият, преминал през Триажния кабинет в Дупница

От 1 септември кабинетът ще работи всеки ден

25 души преминаха до обяд през Триажния кабинет в Дупница, от тях 7 са дали положителен резултат, съобщи дежурният фелдшер Милена Манова. Най-малкият пациент, който е изследван за COVID-19 в сряда, е на 3 години. Неговата проба е била отрицателна.

С решение на Общинския кризисен щаб от 1 септември бе възстановена дейността на Триажния кабинет в града. Съгласно последната заповед, която е връчена на служителите в кабинета, право на безплатно тестване за COVID-19 имат жителите на общините Дупница и Бобов дол.

„Симптомите, при които протича коронавирусната инфекция, сега са сходни с предишните варианти на вируса. Сред тях са температура, болки и дразнене в гърлото, чувство за умора, отпадналост, кашлица”, коментира М. Манова. Нейният съвет към хората, които не са се сблъсквали с инфекцията, е да избягват групови събирания, носене на маска и често миене на ръце.

Тя не очаква ръстът на заболеваемост да достигне предишните нива и да се повторят опашките пред Триажния кабинет от времето на месеците октомври и ноември 2021 г. „Голяма част от хората вече са прекарали вируса, други са се ваксинирали. Сега са онези, които не са се срещали с вируса или не са се ваксинирали, както и някои с оплаквания след ваксиниране. Не очаквам такова струпване, каквото беше миналата година”, коментира Манова.

Тя потвърди информацията, че новият щам засяга и малки деца, като поясни, че част от педиатрите в града ги насочват за тестове  към Триажния кабинет. Изследванията на малките пациенти се правят единствено с придружаващ родител.

Триажният кабинет ще работи всеки делничен ден от 9,00 до 18,00 часа, а събота и неделя – от 10,00 до 18,00 часа, с обедна почивка от 13,00 до 14,00 часа. Пациентите с положителна проба се насочват към общопрактикуващите лекари и в зависимост от състоянието им се лекуват у дома или хоспитализират.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular