Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионКюстендил90-годишната Елица Тодорова е тазгодишният носител на Националната награда за живопис "Владимир...

90-годишната Елица Тодорова е тазгодишният носител на Националната награда за живопис “Владимир Димитров-Майстора”

Победителката получи статуетка на Майстора и чек от 7000 лв., връчени й от кмета Петър Паунов

Художничката живее и твори от 64 години в Кюстендил, иска да свързват изкуството й с природата

 

90-годишната художничка Елица Тодорова спечели Националната награда за живопис “Владимир Димитров-Майстора” за 2020 г. Това обяви директорът на Съюза на българските художници Любен Генов по време на осмото издание на конкурса, който се състоя в Художествената галерия, носеща името на великия художник в Кюстендил.

Елица Тодорова бе избрана за победител сред още 4-ма номинирани известни художници – Веселин Дачев, Димитър Петров, Йордан Кисьов и Румен Жеков.

Събитието откри директорът на галерията в Кюстендил Валентин Господинов, който с кратко слово припомни за живота и творчеството на Владимир Димитров. Победителката получи наградата в деня на рождението на Майстора, 1 февруари. Тази година се отбелязват 138 години от рождението му. Тя получи статуетка на Майстора, изработена от скулптора Кирил Матеев, чек за 7000 лв. (5000 лева от община Кюстендил и 2000 – от Министерството на културата), два поздравителни адреса и, разбира се, много аплодисменти.

Наградата й връчи кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Емблематична за творбите на художничката победител е природата с нейното огромно богатство и разнообразие. С гордост се нарича кюстендилка, тъй като от 1956 г. живее и твори в областния град.

“Наградата и признанието, което ми бе оказано, определено ме изненада. Не съм я очаквала. Темата, с която бих искала да свързват изкуството ми, е природата, с нейното огромно богатство и разнообразие. Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно. Да спечелиш такава награда, една от най-престижните за живопис в България, е голямо удоволствие. Безкрайно съм благодарна на всички, които по някакъв начин се интересуват от моето изкуство, и се надявам, че по някакъв начин съм докоснала душите и сърцата им”, каза след награждаването Елица Тодорова.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена съвместно от община Кюстендил и галерията “Владимир Димитров-Майстора”, Министерството на културата и Съюза на българските художници.

 

След церемонията бе открита изложба и на Захари Каменов, носител на Националната награда за живопис за миналата година. Малко по-късно участниците в честването посетиха къщата музей „Владимир Димитров – Майстора“ в с. Шишковци и поднесоха цветя пред паметника на художника.

Присъстващите се насладиха на прекрасните изпълнения на „Маринов Етно проджект” в състав: Асен Маринов – китара, неговия син Ясен – арфа и Бояна Желязкова – цигулка и глас

Арт събитието уважиха и областният управител на Кюстендил Виктор Янев, председателят на ОбС-Кюстендил Михаела Крумова, зам.-кметът Светослав Василев, дарителят историк от Кюстендил Румен Манов и проф. Чавдар Славов, също от Кюстендил, доктор на медицинските науки и светило в урологията. Тук бе и председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.

Елица Тодорова е родена в село Бряговица, община Стражица, област Велико Търново. Средно образование завършва в София – 5-а девическа гимназия. От 1949-а до 1954-та учи в Художествената академия – София (ВИИИ „Николай Павлович”, специалност „Живопис“ в класа на проф. Дечко Узунов.

Член е на СБХ от 1963 г. От 1965 до 1989 г. е творчески секретар на Окръжната група на СБХ-Кюстендил. Междувременно работи като художник в ОП „Кинефикация” (1957 – 1965 и 1967-1969), СП „Комунални услуги” (1965), ДИП „Марек” (1966-167). Участва във всички окръжни изложби от 1957 г. до сега (2017), във всички изложби на кюстендилски художници, гостуващи в София, Пловдив, Хасково и др. Има участие в редица национални изложби на СБХ в София, Кюстендил, Благоевград, Бургас, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Смолян, Сливен, Враца. Участва също в регионални изложби – в Пловдив – на южнобългарските художници, във всички регионални изложби “Струма”-Кюстендил, Перник и Благоевград от 1977 г. до сега (2017). Нейни творби са включвани в международни изложби на СБХ в Полша, Унгария, Австрия, Холандия, СССР, Турция. Има участие в групови изложби в Кюстендил, Дупница, Брянск, Лимасол. Има самостоятелни изложби в Кюстендил (1975, 1986, 1999), в София – галерия “Арт-36” (1992), галерия СБХ (1999), галерия “Аргос” (2009), САЩ (1987), Германия (1990). Участник е в няколко пленера “Св. Лука” и “Следовници на Майстора” в Кюстендил, в Рударци, Лом, Разград, Копривщица, Охрид, Кавадарци, Йоаким Осоговски, Куманово, Македонски брод, Власина, Чехановец, Пила (Полша), Дебрецени (Унгария).

RELATED ARTICLES

Most Popular