Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск направиха изявления относно заключенията по Брекзит от заседанието на Европейския съвет миналата седмица, информира „Евронюз”.

Към тях се присъедини и Манфред Вебер с изявления за Турция и нейната сирийска операция.

Засегнат беше и въпросът за отхвърлянето на преговорите със Северна Македония и Албания.

“Брекзит без сделка никога няма да бъде наше решение”, каза Туск.

След това Туск отдаде почит на Жан-Клод Юнкер в обръщението си, като каза, че се възхищава на работата му, въпреки че невинаги е бил съгласен с него.

“Беше емоционален момент миналата седмица, когато присъствах на последния ми Европейски съвет”, призна Юнкер, преди да се насочи към обсъжданата концепция за Брекзит.

Преговорите за Брекзит са “загуба на време и загуба на енергия”, каза той.

“Винаги ще съжалявам за решението на Обединеното кралство да напусне съюза… но направихме всичко възможно, за да подготвим ЕС за всички евентуални ситуации”, продължи той, преди да добави, че Уестминстър трябва да ратифицира всякакво споразумение за оттегляне, преди ЕС да го направи.

По отношение на бюджета Юнкер заяви, че предложенията на финландския президент не са приемливи: „Не можете да оформите Европа с 1% БВП“.

По отношение на разширяването Юнкер, както и Туск нарекоха неоткриването на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания „огромна грешка“.

“Това е сериозна грешка, защото удря тези две страни в сърцето им”, каза той.

Що се отнася до военното нахлуване на Турция в Сирия, президентът на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер го осъди най-много, добавяйки, че е “разочарован”, че съветът “не предприема по-строги мерки” срещу Турция, която той нарече “агресор”.

“Турция се възползва от митническия съюз и от вътрешния пазар и в същото време е агресор”, каза Вебер. /БГНЕС