Кметът на дупнишкото село Бистрица Кирил Огненски и деца от селото почистиха боклуците в местността Софраджик. Отпадъците са от недобросъвестни туристи, които след пикник на красивото място, не прибират боклука си. Затова се погрижиха доброволците , които почистиха планината.

Също така Огненски и малките ентусиасти монтираха указателни табели за Бистришкия водопад и еко дом „Самоковището“.
„Помогнаха ми деца от Бистрица, които са от т.нар. „Корпус за бързо реагиране“. Знаете, че с тях вече неведнъж сме почиствали различни местности около селото. Те са много съзнателни дечица и винаги се отзовават да помогнат, а и аз се опитвам да ги провокирам и да възпитаме у тях отговорно обществено съзнание. Вчера трябваше да монтираме едни табели за Бистришкия водопад и еко дом „Самоковището“. Имаше хора, които се объркват и от паркинга тръгват в друга посока. Съчетахме това и с почистването. В местността Софраджик идват все повече и повече туристи. Аз го приемам като много лично, когато местата около Бистрица са изцапани. Този боклук го правят някои от туристите. Ние, българите, все още го нямаме като манталитет да си почистваме след нас. Щом си качил бутилки с бира и тарелки с храна, трябва след това да си ги свалиш обратно и да ги изхвърлиш, още повече, че след пикника те са по-леки. Не е нормално да дойдат хора и да видят боклуци по тези места. През уикенда се качих там и видях, че в събота имаше, може би 80 човека, в неделя туристите бяха дори много повече. Идват хора от Благоевград, Кюстендил и други съседни градове, видях и едно семейство от Лом. Идеята е да почистим по-нагоре и други места, дори и в момента почистваме едно нерегламентирано сметище“, каза пред „Вяра“ кметът на село Бистрица Кирил Огненски.
Димитър ИКОНОМОВ

3 КОМЕНТАРИ

  1. Кмете и аз редовно ходя до водопада. Основните замърсители са местните младежи от село Бистрица, струпващи се на местата за отдих по екопътеката всяка събота и неделя. Правят скари, чешмите са блокирани, въобще цигания. Това не са места за сбирки а за туристите. Затова са проектирани и направени. Тези младежи хвърлят на пътя всичко което изпият и изядът. Демонстративно оставят след тях потоп. Отделно има мотористи които такъв прахоляк вдигат и минават по 3-4 пъти нагоре надолу по тази еко пътека. Хубав замисъл, прекрасна природа но…

  2. Мястото е уникално красиво!!! Ходихме в събота, ние сме семейство от Благоевград. Много лошо впечатление ни направиха група не туристи, а мотористи събрали се и окупирали бунгалото и пейките на Софраджика. Вървиш, изкачваш се и като стигнеш горе няма място къде да си починеш. Бяха месни от селото окупирали не само Софраджика, но и всички други места за отдих по екопътеката. Правят си сбирки на местата за почивка. Не бяха туристи а хора с джипове и мотори. Защо няма контрол? Национален парк Рила, горските къде са? Друг път семейно няма да ходим там и не го препоръчвам заради простотиите които видяхме. А за моторите хвърчащи постоянно не ми се говори!

  3. Никога не може да откажете бистришките селяни от тези неща Това там е начин на живот

Comments are closed.