Нов проект за борба с домашното насилие стартира в областите Кюстендил и Благоевград

Започва реализацията на проект „Своевременно предоставяне на услуги за пострадали и извършители на домашно насилие в област Благоевград и област Кюстендил». Проектът е разработен от Сдружение „Знание, успех, промяна” и е с продължение от месец юни до месец октомври 2020 година. Финансирането на проектните дейности е осигурено от Министерството на правосъдието на Р. България.

Целите на проекта са свързани с осигуряване на защита, възстановяване и реинтеграция на пострадалите от домашно насилие, както и работа с извършителите на домашно насилие, с оглед предотвратяване на рецидиви.

В рамките на проекта ще продължи работата на консултативните центрове на сдружението в Дупница и Благоевград, за да се помогне на пострадалите да се почувстват сигурни и да преодолеят травмите, които са получили. Ще бъдат предоставяни безплатни психологически и юридически консултации за жертвите на домашно насилие, както и за неговите извършители. Ще бъде отворена и изнесена приемна в град Кочериново.

Част от дейностите по проекта ще се осъществяват чрез онлайн приемна, в която нуждаещите се от психологически консултации от други населени места ще могат да ги получат чрез скайп, месинджър и телефон.

С оглед превенция на домашното насилие и възможните начини за решаване на конфликти по конструктивен, а не по деструктивен и насилнически начин, ще бъде изработен и видеоклип съвместно със студенти от Нов български университет.

Сдружение „Знание, успех, промяна” работи по проблемите на домашното насилие от 2005 година. Според неговия председател, психолога Силвия Димитрова, проблемите на домашното насилие през последните месеци на социална изолация са се задълбочили още повече. Нейната дългогодишна практика я е убедила в необходимостта от реализирането на подобен тип проекти, защото пострадалите от домашно насилие често не знаят към кого и как да се обърнат, действат объркано и несигурно, а децата, живеещи в такава семейна среда, са изложени на сериозен риск от неглижиране, физическо малтретиране и емоционален тормоз.

Всеки, който има нужда от помощ във връзка с преживяно насилие, може да се свърже с екипа на сдружението на телефон 0878 609923, всеки делничен ден от 10,00 до 17,00 часа. Жителите на двете области могат да изпратят запитване и в онлайн приемната – чрез месинджър на фейсбук профила на «Сдружение Знание, успех, промяна», както и на фейсбук страницата «Дали това е насилие» и да обсъдят със специалист проблеми, свързани с претърпяно домашно насилие или да запишат час при психолог или юрист.