Tuesday, July 23, 2024
HomeНовиниБългарияДо 6 г. затвор грозят обвинените в закани за убийство при за...

До 6 г. затвор грозят обвинените в закани за убийство при за побоя над ученици, треньори и родители в Асеновград, в ареста върлува морбили

 

 

Две нови обвинения има повдигнати спрямо задържаните девет души след сблъсъците в Асеновград от понеделник, когато гребци и техните родители са влезли в конфликт с група роми.
Обвиненията спрямо всеки от задържаните са персонални и по-тежките от тях ще бъдат за закани за убийство и за нанасяне на средна телесна повреда, съобщи в Асеновград окръжният прокурор Румен Попов. Той уточни, че ако обвиненията срещу тях се докажат ги очакват от 5 до 6 години затвор. Окръжният прокурор Румен Попов призова още веднъж хората да не се поддават на провокации. Районният съд в Асеновград гледа мерките на деветимата задържани – всички те са с асеновградска адресна регистрация. Съдът ще реши дали да остави за постоянно в ареста задържаните за побоя над ученици, треньори и родители в Асеновград преди броени дни. От Окръжната прокуратура в Пловдив обявиха, че ще поискат на нападателите да бъде наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”.
Адвокат Красимир Елдъров, който представлява трима от обвиняемите, заяви, че бити са били и неговите клиенти. Те имали видими белези от тежък побой. По настояване на адвокати в залата влязоха и по един близък на всеки един от обвиняемите. Самите те бяха с маски, тъй като в ареста имало инфекция от морбили. Роднините на задържаните роми заявиха, че ги е „страх от народа”, след като започнали протестите в града.
Никой не е убит, никой не е заколен… искаме да си живеем, както преди – в мир”, заяви една от майката на задържаните. Този път недоволните опитаха да щурмуват ромската махала. Няколко от участниците в протеста снощи се оплакаха от полицейско насилие. Свидетели разказаха, че четирима души били удряни с палки от служители на жандармерията.
Директорът на ОД на МВР-Пловдив комисар Атанас Илков отрече да е упражнявано насилие от униформени върху протестиращи. Той каза още, че имало група хора, които се опитвали да провокират полицаите. Двама от тях били предупредени с протокол и освободени. Той добави, че няма данни за членове от футболни агитки от Пловдив, които да са се включили в снощния протест, нито пък за подкрепления към ромите от махалите в Пловдив и Пазарджик.Дарик

RELATED ARTICLES

Most Popular