ГЕРБ към БСП: Не вашият кой, а той – Борисов, спечели изборите

 

  • След поредния рунд нападки на тема „комунисти и антикомунисти” червените поискаха оставката на шефа на парламента

 

Депутатите от ГЕРБ и БСП продължиха и в първия пленарен ден за тази седмица баталните словесни сблъсъци по теми, които нямат нищо общо с дневния ред на държавата. Предишните две седмици двете партии се нападнаха с декларации, представени съответно от Антон Тодоров (ГЕРБ) и Антон Кутев (БСП), които се обвиняваха взаимно в исторически вини. В сряда думата взе депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски, за да отговори с няколко дни закъснение на Кутев, който пък от своя страна миналия петък със седмица закъснение контраатакува Антон Тодоров.

Отново не бе засегната нито една актуална тема, като и БСП, и ГЕРБ демонстративно предпочитат да очертават своите различия по остта “комунизъм-антикомунизъм”.

“На всички стана ясно, че нереформираната столетница още не се е отърсила от загубата на изборите. Червената група продължава да сее напрежение и конфронтация”, обяви Гърневски.

Според него обаче след 45 години комунистическа диктатура и 27 години лицемерен преход българите, особено младите, са наясно какво може да се очаква от БСП – “арогантност, наглост, демагогия, двуличие, грабителство”.

Както Антон Тодоров преди две седмици, така и Гърневски се върна на БКП от преди 1989 година. “Българските комунисти избиха цвета и елита на нацията”, каза бившият виден седесар и кмет на Пловдив.

Речта му бе прекъсвана от депутатите от БСП, които силно удряха по парламентарните банки. Това обаче още повече ентусиазира оратора, който се обърна към лидера на социалистите Корнелия Нинова с разяснението, че ГЕРБ е спечелила парламентарните избори, защото БСП е заложила на цинизъм.

Гърневски каза на БСП, че не “техният кой”, а “той – премиерът Борисов” е спечелил изборите.

По думите му министър-председателят освен безспорните си лидерски качества се е утвърдил и като истински държавник, докато Нинова е “яздила черния жребец на мегдана” и се изживявала като Жана д`Арк, докато плашила народа, че ще бъде следващият премиер.

“Вашата партия може да спечели избори или в Северна Корея, или в Сибир. Не знам дали ще бъде добре за народите там, но в България ще настъпи мир”, допълни Гърневски.

Отговорът от страна на БСП отново дойде от Антон Кутев, който обяви, че нито той, нито Нинова са били членове на БКП, за разлика от Бойко Борисов, Цецка Цачева и още 18 депутати от ГЕРБ. Кутев призова дебатът между лявото и дясното да върви по линията на човешките съдби и да се говори например за това, че 1,5 млн. души в България са под линията на бедността. За пореден път Кутев сподели, че неговият баща е бил заклет комунист, но и почтен човек.
“Не можете да ми задраскате миналото”, каза той.

Социалистите искат оставката на председателя на НС

Накрая от БСП поискаха оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ) за “системно превишаване на правата и системно неизпълнение на задълженията”. Решението обяви Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание, на който присъства цялата парламентарна група на левицата. “Днес внасяме изискваните подписи (една трета от народните представители) за оставка на г-н Главчев, който грубо нарушава Правилника за работа на Народното събрание, не си изпълнява задълженията и е проводник на езика на омразата, разделението и скандалите, които ПП ГЕРБ налагат в обществото”, посочи Нинова.

Тя отбеляза, че парламентът не работи вече шеста седмица и има заседания от по 23 минути. “Това е така, защото правителството и мнозинството нямат управленска и законодателна програма. В същото време законите, които ние внасяме, не се гледат нито в комисии, нито в зала, по това време ПП ГЕРБ чете декларации, пълни с омраза и конфронтация, които целят да прикрият управленската им немощ”, продължи Нинова.

Тя обвини Главчев, че не взима отношение, когато народни представители от неговата партия ГЕРБ отправят лични нападки, оскърбителни думи, жестове или заплахи против когото и да било, думи, които увреждат доброто име.

“Днес от трибуната на парламента прозвучаха думи като “безродници”, “убийци”, “кръв”, с този език в 21-ви век в българския парламент омраза и разделение се насажда от ПП ГЕРБ“, добави Нинова.

Главчев: Готов съм да се откажа от поста, ако съм необходимият виновник

Готов съм да поема тази отговорност и да се откажа от поста, ако съм необходимият виновник, за да може НС и държавните органи да работят спокойно, отговори Димитър Главчев.

Всички тези несгоди биха си ги спестили, ако г-жа Нинова беше приела председателския пост, но тази хипотеза смятаме за пропусната засега, посъветва той социалистите.

Законопроектите, включително и тези на БСП, веднага са разпределени в комисиите, да си направят справка там защо не се разглеждат, каза Главчев.

Все пак, по думите му, като цяло било притеснително, че няма достатъчно законопроекти в НС. На председателски съвет той е обърнал внимание на ръководствата на групите.

За езика на омразата обясни, че предварително не може да знае текста на декларация от името на парламентарна група. Ако при такова изявление отнема думата, ще означава, че има мракобесие от моя страна, потъпкване свободата на словото, добави той. Но като се изключат декларациите от името на група, тонът в залата според него е балансиран и коректен.

Съветвам ви да погледнете кой е инициатор на такъв тон, направете справка преди 24 май каква декларация се прочете от “БСП за България”, предложи Главчев и заключи, че това са политически решения, на които не може да влияе.

Показателно е, че малко преди да се разрази поредната битка на декларации между БСП и ГЕРБ, от трибуната прозвуча и открито хомофобска декларация на лидера на „Воля” и зам.-председател на НС Васелен Марешки, на която никой не обърна внимание.