Tuesday, May 7, 2024
HomeСкоростиKia представи нов електрическият кросоувър

Kia представи нов електрическият кросоувър

EV6 е първият електрически автомобил на Kia, построен без аналози с традиционните двигатели с вътрешно горене. И първоначално той е проектиран само като електрически автомобили с акумулаторни батерии, така че получава необичайни пропорции на каросерията .

Освен това Kia EV6 е изграден в съответствие с новата дизайнерска философия на марката – Opposites United (Ed.), Базирана на остри стилистични елементи и меки скулптурни форми, които трябва да предизвикат асоциации с природните красоти.

В същото време, въпреки преосмислянето на дизайна, автомобилът запази някои от “семейните” характеристики на предишните модели Kia, които вече са станали част от дизайнерското наследство на корейската марка. Така че предната част на автомобила е украсена с нова оптика с тънки ивици дневни светлини, които самите корейци наричат „Усмивката на дигиталния тигър“ и обмислят развитието на корпоративното дизайнерско решение „Усмивката на тигъра“, създадено от дизайнера Петер Шрайер.

Топ версията на автомобила ще бъде оборудвана с дваелектрически агрегата, които общо генерират  302 к.с. и 605 Нм въртящ момент. Такъв автомобил е способен да ускори до 100 км/ч за 5,2 сек, а максималният автономен пробег е 480 км.

Междувременно използването на нова платформа за електрически превозни средства позволяват на дизайнерите да създадат не само стилен, но и функционален интериор. Салонът се оказва по-просторен в сравнение с предишните електрически автомобили на марката, които са разработени на базата на съществуващите архитектури за двигатели с вътрешно горене. И една от основните характеристики е големият извит HD-дисплей на мултимедийната система AVN, разтегнат по почти цялата широчина на предния панел. Той показва цифровия инструментален клъстер, докато зоната над централната конзола е запазена за информационно-развлекателни и навигационни функции.

В допълнение, сензорен контролен блок за климатичната, отоплителната и вентилационната система е разположен под AVN екрана. EV6 разполага и с иновативни седалки, които са много тънки и леки, с рециклирана пластмаса, използвана в рамката и тапицерията.

EV6 ще се превърне в глобален модел и ще се продава на почти всички пазари, където присъства корейският производител./ams.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular