Кметът Чимев подари икона и книга за Дупница на Андрей Ковачев, обеща създаването на Младежки общински съвет, евродепутатът: Само от нас зависи кога ще наваксаме изостаналото

  • В дискусията участваха народният представител Ивайло Константинов и зам.-кметът Крум Милев

 

Евродепутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев участва в информационна дискусия с младежи на възраст между 15 и 25 години, която се проведе в град Дупница. Инициативата бе по покана на кмета на общината инж. Методи Чимев. В дискусията участваха още народният представител Ивайло Константинов, кметът на община Дупница инж. Методи Чимев и заместникът му Крум Милев. „Андрей Ковачев знае 5 езика и благодарение на доброто образование е евродепутат. Той е бил стажант и е търсил сам възможности. Ето един нагледен пример е самият той. Използвам възможността да му благодаря, че намери време да посети Дупница и да запознае вас, младите хора, с възможностите за развитие“, заяви пред младежите инж. Чимев. Той подари на Ковачев икона на св. Иван Рилски и книга с историята на Дупница. По време на дискусията евродепутатът запозна младите хора със своя професионален опит, участие в комисии, както и основните дейности и дългосрочни цели, свързани с работата му в ЕП. Заедно те обсъдиха актуалните въпроси и проблеми, свързани с Европейския съюз. Основната тема, която обедини участниците в дискусията, бе свързана с предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС от януари 2018 г. В тази връзка младежите отправиха своите въпроси към Ковачев относно възможностите за участие на доброволци в дейностите по българското Председателство. Бяха обсъдени и възможностите за стажантски програми за младежи в европейските институции, младежки политики, инициативи и конкурси, организирани от Европейския парламент.

„Моят професионален път започна през 1998 година като стажант в ЕП. Никога не съм си представял, че 10 години по-късно ще се върна като представител на България в ЕП. Затова съм изключително развълнуван, говорейки пред млади хора, защото времето сега позволява много повече възможности, отколкото имаше в миналото. България никога не е била толкова свободна и отворена, а и освен това е част от съюз, гарантиращ мира в Европа”, сподели с младежите Андрей Ковачев.

„Кога ще наваксаме изостаналото, зависи само и единствено от нас! ЕС е помощ за самопомощ. Средствата, които получаваме, са, за да наваксаме изостаналото в годините преди това. Младите трябва да знаят защо се е появило разделението между България и Македония, истината за комунизма, както и времената, в които държавата не е направила нищо за българите, останали извън пределите на страната по исторически причини”, каза евродепутатът.

Младежите пък от своя страна попитаха кмета за възможността да основат Младежки общински съвет. „Разбира се, че може и съм готов да съдействам. Дайте формулата и започваме. Това ще бъде от полза и за мен, и за съветниците, защото ще чуем свежи идеи, както и ще имаме от първо лице вижданията на младите хора за развитието на общината“, отговори инж. Чимев.