Пенсионерите на Атанаска Лазарова от Долна баня се миха с лековита вода и се поклониха пред мощите на св. Йоаким в Македония

Милка Бояджиева почерпи 50-те екскурзианти с погача

50 членове на пенсионерския клуб “Надежда” в Долна баня с председател Атанаска Лазарова си направиха еднодневна екскурзия до съседна Македония, като посетиха православния манастир “Свети Йоаким Осоговски” и съседния град Крива паланка.

В автобуса, пътувайки към светата обител, всички чуха кратка информация за историята, миналото и настоящето на манастира и близкия град от Анелия Иванова – ръководител на дневната седянка в пенсионерския клуб, която е главен учител по български език и литература в СУ “Неофит Рилски”.
В Осоговския манастир долнобанци се поклониха пред мощите на свети Йоаким, които се пазят в голямата църква, запалиха свещ за здраве и измолиха благоденствие за семействата си, след което се измиха със светената вода от бликащото лековито аязмо в съседната по-малка църква “Рождество на Света Богородица”. За здраве и благополучие всички похапнаха от специално донесената от Милка Бояджиева погача, а за спомен от Светата обител си купиха картички и сувенири. Хората от третата възраст не пропуснаха да си направят и традиционна обща снимка пред голямата църква “Свети Йоаким Осоговски”.
Пенсионерите се разходиха и до съседния град Крива паланка, където направиха обяд и посетиха традиционния съботен пазар.
Пътувайки обратно към родната Долна баня групата се отби за час почивка в Кюстендил.