Monday, May 6, 2024
HomeРегионПерникПожарникарите на комисар Емил Марков спасиха живота на шофьор на ТИР, висял...

Пожарникарите на комисар Емил Марков спасиха живота на шофьор на ТИР, висял над 50 минути над дълбокото дере в Трънско

Областният управител Ирена Соколова: Ще искаме средства от АПИ за спешен ремонт на пътя

Пожарникари от Трън и Перник спасиха живота на шофьор на ТИР, надвиснал над мост. Инцидентът е станал късно вечерта в сряда, когато към 22,30 часа в пожарната служба в Трън е получен сигнал от районното управление на полицията в града за пътен инцидент с товарен автомобил със сръбска регистрация, станал на моста на разклона за село Врабча в местността Секирица.

Според запознати произшествието станало, тъй като тежкото возило поднесло на мокрия от дъжда път и увиснало над пропастта.

Движението в двете посоки на пътя временно е било спряно. На място са били изпратени пожарни екипи от Трън и от Перник, които установили, че кабината на камиона, заедно с шофьора, е надвиснала над дерето на височина 10-15 метра. Веднага е бил създаден спасителен щаб, ръководен от шефа на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Емил Марков, чиято работа е била координираня с областния управител на Перник Ирена Соколова.

Алпинисти с помощта на пожарникарска стълба са минали под кабината на ТИР-а и са извадили шофьора с въжета и кош за обезопасяване. Преди да се извърши тази манипулация, ТИР-ът е бил специално укрепен, за да не полети целия през моста. Спасителната акция е приключила към двадесетина минути след полунощ вчера. Измъкнатият невредим сръбски шофьор бил изключително стресиран от близо 50-минутното висене в кабината.

Вчера сутринта на мястото на инцидента бяха полицейски и пожарни екипи, кран, екип на Национална служба „Гражданска защита“ и алпинисти. Областният управител на Перник Ирена Соколова е била на място, за да се види лично със спасения шофьор Милош. На място на тежкия пътен инцидент бяха и директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Перник комисар Емил Марков, кметът на община Трън Цветислава Цветкова, председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев и началникът на Районно управление „Полиция“-Трън Жанета Соларова.

Областният управител Ирена Соколова проведе спешна работна среща в Трън заради среднощния инцидент. „Целта е да предприемем най-бързите и адекватни мерки за укрепване и възстановяване на пътя и моста. Да възстановим трафика, но при нов режим на пропускане на превозните средства и да известим хората за произтичащите промени, за да бъдат спокойни”, заяви Соколова. Решението е да бъде въведено ограничение за движението на тежкотоварни автомобили в този участък. Ще бъдат изпратени писма до Междуведомствена комисия и Агенция «Пътна инфраструктура» с молба за спешно финансиране за неотложен ремонт и привеждане на пътя в състояние, осигуряващо безопасна и надеждна експлоатация. „Важно е пътят и мостът да бъдат ремонтирани максимално бързо, защото това трасе е единственото към община Трън и е от национално значение, свързвайки ни с ГКПП-Стрезимировци”, каза още Соколова.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular