Пожарникарите на комисар Емил Марков спасиха живота на шофьор на ТИР, висял над 50 минути над дълбокото дере в Трънско

Областният управител Ирена Соколова: Ще искаме средства от АПИ за спешен ремонт на пътя

Пожарникари от Трън и Перник спасиха живота на шофьор на ТИР, надвиснал над мост. Инцидентът е станал късно вечерта в сряда, когато към 22,30 часа в пожарната служба в Трън е получен сигнал от районното управление на полицията в града за пътен инцидент с товарен автомобил със сръбска регистрация, станал на моста на разклона за село Врабча в местността Секирица.

Според запознати произшествието станало, тъй като тежкото возило поднесло на мокрия от дъжда път и увиснало над пропастта.

Движението в двете посоки на пътя временно е било спряно. На място са били изпратени пожарни екипи от Трън и от Перник, които установили, че кабината на камиона, заедно с шофьора, е надвиснала над дерето на височина 10-15 метра. Веднага е бил създаден спасителен щаб, ръководен от шефа на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Емил Марков, чиято работа е била координираня с областния управител на Перник Ирена Соколова.

Алпинисти с помощта на пожарникарска стълба са минали под кабината на ТИР-а и са извадили шофьора с въжета и кош за обезопасяване. Преди да се извърши тази манипулация, ТИР-ът е бил специално укрепен, за да не полети целия през моста. Спасителната акция е приключила към двадесетина минути след полунощ вчера. Измъкнатият невредим сръбски шофьор бил изключително стресиран от близо 50-минутното висене в кабината.

Вчера сутринта на мястото на инцидента бяха полицейски и пожарни екипи, кран, екип на Национална служба „Гражданска защита“ и алпинисти. Областният управител на Перник Ирена Соколова е била на място, за да се види лично със спасения шофьор Милош. На място на тежкия пътен инцидент бяха и директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Перник комисар Емил Марков, кметът на община Трън Цветислава Цветкова, председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев и началникът на Районно управление „Полиция“-Трън Жанета Соларова.

Областният управител Ирена Соколова проведе спешна работна среща в Трън заради среднощния инцидент. „Целта е да предприемем най-бързите и адекватни мерки за укрепване и възстановяване на пътя и моста. Да възстановим трафика, но при нов режим на пропускане на превозните средства и да известим хората за произтичащите промени, за да бъдат спокойни”, заяви Соколова. Решението е да бъде въведено ограничение за движението на тежкотоварни автомобили в този участък. Ще бъдат изпратени писма до Междуведомствена комисия и Агенция «Пътна инфраструктура» с молба за спешно финансиране за неотложен ремонт и привеждане на пътя в състояние, осигуряващо безопасна и надеждна експлоатация. „Важно е пътят и мостът да бъдат ремонтирани максимално бързо, защото това трасе е единственото към община Трън и е от национално значение, свързвайки ни с ГКПП-Стрезимировци”, каза още Соколова.