Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниБългарияПрезидентът върна антикорупционния закон

Президентът върна антикорупционния закон

 

Радев предупреди за възможна злоупотреба със СРС-та и липса на ясни критерии за отнемане на незаконно имущество

 

Очаквано президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Той се беше заканил да направи това още преди гласуването му, а сега уточни, че го оспорва по принцип и в неговата цялост.

В мотивите си Радев посочва, че предвидените в закона мерки на могат да постигнат ефективно противодействие на корупцията, противоречат на Конституцията и международни договори, по които България е страна.

Според Радев има опасност от политически назначения в новото антикорупционно звено и блокиране на работата срещу корупцията заради механичното обединение на структури в него. Освен това той предупреждава за възможни злоупотреби със СРС-та и нарушение на човешки права. Радев се обявява и срещу липсата на защита за авторите на корупционни скандали и предвидените възможности за липса на съдебен контрол върху действията на новата комисия.

Това е поредният закон, който Радев връща в парламента, и се очаква за пореден път ветото му да бъде преодоляно с гласовете на ГЕРБ и “Обединените патриоти”, които в аванс обявиха, че няма да се съобразят с неговите аргументи.

Още при подготвянето на новия антикорупционен закон на ГЕРБ президентът заяви, че законът няма да свърши работа, тъй като комисията “Антикорупция” няма да има разследващи функции, за каквито настояваше БСП. В проектозакона на БСП, който бе отхвърлен, се предвиждаше също председателят на антикорупционния орган да бъде назначаван от президента, а не от парламента, както приеха управляващите.

Според Радев “противодействието на корупцията не може да се ограничи само до дейности по деклариране на имущество и интереси, проверка на имущественото състояние, установяване на конфликт на интереси и отнемане на имущество”.

“Най-силното доказателство за успеха на усилията в борбата с корупцията ще се изразява в това престъпленията да бъдат разкривани своевременно и по отношение на извършителите да се осъществява ефективно наказателно преследване”, заявява Радев.

RELATED ARTICLES

Most Popular