Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниБългарияПрофесорката, писала 3 за празни листове, напусна УНСС, а издалият я студент...

Професорката, писала 3 за празни листове, напусна УНСС, а издалият я студент е наказан

 

Студенти излизат на протест в защита на преподавателката и обвиняват колегите си, че злепоставят университета

 

Проф. Соня Докова, която написа тройки и четворки на студенти, предали празни листове на изпита по геоикономика и регионално развитие в УНСС миналата седмица, напуска сама висшето училище, а студентът, който разказа скандалната случка в социалните мрежи, ще бъде наказан с последно предупреждение за изключване. Това е резултатът от вътрешната проверка, назначена от висшето училище по случая.

Проф. Докова сама е подала заявление за прекратяване на трудовите й правоотношения с висшето училище, поради което не подлежи на наказание. Същевременно студенти организират в сряда вечерта протест в нейна защита, обвинявайки колегите си, разказали за скандалната практика, в недостойно поведение и търсене на лични облаги.

Второкурсници от УНСС получиха тройки и четворки, предавайки бели листове на изпита по геоикономика и регионално развитие на 9 юни, а малцината, отказали офертата на преподавателката да изкарат изпита, без да пишат нищо, са получили двойки.

Проверяващата комисия установила, че са допуснати нарушения при провеждането на изпита от страна на проф. Докова и нейния екип.

“Бяхме решили да наложим наказанието “забележка” и подаване на оставка от поста ръководител на Катедра “Регионално развитие”, но вече няма как, защото не е наш служител“, каза пред в. “24 часа“ доц. Миланка Славова, заместник-ректор на УНСС и председател на комисията.

“Докова е на пенсионна възраст с 2 години удължение, право на което имат всички професори. Предвид създалата се обстановка, за да не усложнява ситуацията и да се уронва престижът на университета, е решила да напусне”, обясни Славова.

 

Оценките върху белите листа били от “текущ контрол“

 

Проверяващата комисия открила, че на студентите не е дадено достатъчно време за развиване на въпросите и не са оценени достатъчно обективно всички от тях.

“Има бели листове, но не са изцяло бели. Има листове с по-слабо разработени въпроси, има и такива, на които са написани имената и въпросите, които са се паднали. На тях е отбелязана оценка от текущия контрол. Според правилника на университета всеки студент, който получи оценка добър 4 от текущия си контрол, има право да бъде освободен от изпит. Останалите с текущ контрол под 4 трябва да положат изпит. Проф. Докова в някакъв момент след започването на изпита е предложила да зачете оценката от текущ контрол”, коментира заместник-ректорът.

 

Студентът, издал преподавателката, е с предупреждение за изключване

 

Проверяващата комисия обаче е решила да санкционира и един от студентите, издал преподавателката.

Става въпрос за Кезим Медев, който според комисията е нарушил правилника на висшето училище, като е уронил името и авторитета му с публикация за случилото се в социалните мрежи.

Предложението за наказание на студента Кезим Медев е последно предупреждение за отстраняване от УНСС.

“Един млад човек трябва да носи отговорност за изявите си в социалните мрежи, които уронват престижа на организацията, в която работи“, коментира доц. Славова. Според нея като член на Студентския съвет той е имал много повече лостове за въздействие върху университета.

 

Студенти излизат на протест в подкрепа на Докова

 

Същевременно колеги на Медев излизат в сряда вечерта на протест в защита на Докова с аргумента, че тя е подготвен и добър преподавател, а раздуханата в социалните мрежи история компрометира университета и студентите.

Те са изпратили редица писма в защита на професорката.

“През последното денонощие УНСС е сред водещите теми в новинарските емисии. За съжаление на всички ни се прочухме отново не с признание, отличие, награда или какъвто и да е успех, а със скандал. Университетът ни отново е тема за подигравки, както и ние – студентите в него”, пише до ректора студентът Георги Гюзелов, който ще се включи в протеста.

“В медиите се раздува случай от статус на колегата ни Кезим Медев, който отправя обвинения към проф. Соня Докова, с които всички ние се запознахме. За периода, в който проф. Докова ми е преподавала, е създала образ на един от най-подготвените преподаватели в учебното заведение, изключително ерудирана и можеща да подготви студентите за техния професионален път”, посочва той.

“Тя е жена с характер и изключително чувство за хумор, с което успя да ни спечели всички. Именно в нейните часове аудиториите са били винаги пълни. Ставал съм свидетел на телефонен разговор между нея и представители на изпълнителната власт, в който тя защитаваше интереса на УНСС, както го е правила винаги”, пише до ректора Гюзелов.

Според него поведението на студента, от когото тръгнал скандалът в УНСС – Кезим Медев, е недостойно и целящо единствено лична облага с цел пиар.

RELATED ARTICLES

Most Popular