Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБлагоевградПрокуратурата подхваща рухналото скеле от санирания 13-етажен блок в Благоевград, полицията гонила...

Прокуратурата подхваща рухналото скеле от санирания 13-етажен блок в Благоевград, полицията гонила техн. ръководител Н. Тодоров, съседи: Бог ни опази, можеше да има жертви  

  • Тодоров: Не съм бягал от обекта, основата на скелето е поддала
  • Зам.-кметът Янков: Щетите са за сметка на изпълнителя, правим проверки

Прокуратурата образува досъдебно производство за рухналото скеле от 13-етажния блок на улица “Цар Иван Шишман” в Благоевград. Скелето е собственост на столичната “Техно-енержи”.

Жителите още са в шок от инцидента, който на косъм не се превърна в трагедия. Хората от блока споделят, че чули много силен шум и първоначално решили, че има земетресение.

Някои от жените се кръстеха и благодаряха на Бог, че срутването не е взело жертви. Скелето трябвало да бъде преместено на другата стена на обекта, но вместо това се срутило на земята. Конструкцията повлякла климатиците и част от фасадата на блока. „Изглежда нещо долу е пропаднало. Нямам обяснение точно какво се е случило, вероятно е поддала основата на скелето при тротоара”, коментира техническият ръководител на обекта Николай Тодоров. Според него и според представители на общината работниците не носят вина за инцидента. Според някои информации техническият ръководител се опита да избяга с личния си автомобил, но бил задържан от полицията. Същият отрече да се е опитвал да избяга. По чудо четирима работници не са били затрупани от тоновете желязо, след като се изместили встрани от скелето минута преди да рухне.

IF

Инспекцията по труда проверява договорите на работниците.

13-етажният блок се санира по Националната програма за енергийна ефективност. Инцидентът стана към 10,15 ч. на ул. „Иван Шишман“ в центъра на Благоевград. Районът бе отцепен. Мястото бе окупирано от полицейски и спасителни екипи. Следователи започнаха разпит на техническите лица и работниците. Скелето върху източната фасада на блока се е срутило от 12-ия етаж на тротоара. Мястото на инцидента е посетено от дежурен прокурор. Образувано е досъдебно производство по член 136 от Наказателния кодекс. Ще бъдат разпитани свидетели и ще бъде изискана цялата документация на строителната фирма, която е извършвала ремонтни дейности на жилищния блок. Целта е да се установи има ли виновник за рухналото скеле, което можеше да убие строители и пешеходи в района. На място присъства зам.-кметът по строителство и сигурност на община Благоевград Янко Янков, който заяви, че за щастие при инцидента няма пострадали хора, но са нанесени сериозни материални щети. „Работим по две версии, довели до падане на скелето на ул. „Цар Иван Шишман“ – поддаване на основите или трус.” Това каза пред журналисти заместник-кметът Янко Янков. „Нанесените материални щети от падналото скеле ще бъдат изцяло за сметка на изпълнителя. Случилото се е много неприятно, но за голяма радост няма никакви щети, освен материални, които ще бъдат възстановени. Интересното от разказите на очевидци е, че скелето е било свалено наполовина и е било добре закрепено. Най-вероятно се е получило или поддаване на основата, или е имало трус и сега правим експертиза в тази връзка, защото един от живеещите в блока каза, че цялото скеле се е разтресло, но за щастие не е имало никой на него. Такъв тип падане е само от вертикално свличане на скелето“, каза още Янков. Той добави, че фирмата, която е работила на обекта, е софийска, но до момента, след възникването на инцидента, не е имал възможност да разговаря с нейни представители. Заместник-кметът на община Благоевград Янко Янков подчерта, че този инцидент не е вследствие на ниска квалификация от страна на работниците. „Извършват се много строежи в момента и рисковете са страшно много при строителството, особено при високите сгради. Това са най-трудните сгради. Едва ли това успокоява, но нали знаете, че наетите хора са такива, каквито са на пазара. Ние не вкарваме работници от чужбина“, уточни Янков. Той коментира, че според първоначалния оглед възникналият инцидент е чисто конструктивен, а не плод на работническа грешка. Заместник-кметът на община Благоевград добави, че обектът е бил под постоянен надзор и не е имало оплаквания, свързани с работата на фирмата.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular